Izvini, uprskala sam

Svi mi ponekad grešimo (neki, nažalost, prilično često). To je potpuno normalno i ljudski, i najčešće nije nešto zbog čega treba da se „žderete“. Dešava se, ne baš retko, da svojom greškom (nepažljivim rečima ili postupkom) povredimo nekoga; tada je potrebno da se izvinimo i da, ako je moguće, pokušamo da popravimo grešku. Mnogima je teško da se izvine; neki to nikada nisu naučili, a neki se ne izvinjavaju iz straha da izvinjenje neće biti prihvaćeno (pa misle da je bolje da i ne pokušavaju).

Mada nije verovatno da će se dugogodišnje prijateljstvo raspasti samo zbog nedostatka jednog „izvini“, priznavanje greške ne može da škodi; ukoliko konstantno izbegavamo da preuzmemo odgovornost za svoje postupke (pa i za one pogrešne), to nam i te kako može ugroziti odnose sa porodicom i prijateljima – može ih i uništiti. Dakle, treba se izviniti zbog greške – samo, kako?

Recimo, povredili ste prijateljicu, ona se naljutila, a vi sad hoćete da se izvinite. Bilo bi pogrešno da pokušavate da se izjadate i isplačete na njenom ramenu, ili da tražite olakšavajuće okolnosti. Najgore što možete da učinite jeste to da krivicu prebacujete na prijateljicu – time tek ništa nećete postići, osim da je još više naljutite i da, moguće, pokvarite prijateljstvo. Pogrešile ste – priznajte to. Jasno i glasno recite da vam je žao zbog onoga što ste učinile i da se kajete zbog toga.

Postoji uverenje da je kajanje znak slabosti, ali nije tako. Potrebno je mnogo snage da se prizna greška i da se kompletna odgovornost preuzme na sebe (a upravo to je ono što je neophodno; prijateljici koju ste povredile morate staviti na znanje da je greška vaša i da ona ni za šta nije kriva), tako da je sposobnost iskrenog kajanja znak snage, a ne slabosti.

Može se desiti da i vaše najiskrenije izvinjenje ne bude odmah prihvaćeno. Ne očajavajte; ukoliko ste se zaista iskreno izvinile i ponudile šta ste mogle da se za grešku iskupite, učinile ste sve što je u vašoj moći. Nemojte cvileti niti moljakati za oproštaj; sačekajte da se vaša prijateljica ohladi (u besu zbog povređenosti niko od nas ne razmišlja baš najjasnije). Tada će i ona shvatiti da ima zaista dobru i odgovornu prijateljicu i vaši odnosi će se vratiti na staro (pre greške) – ili ćete postati još bliže.

U svakom slučaju, ne ustežite se i ne bojte se: ako ste pogrešile, preuzmite odgovornost za grešku i izvinite se – to je najbolje što možete da učinite i za sebe i za druge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.