U trendu

Jesti zdravo u restoranu

Malo ko ima novca ili želje da stalno jede po restoranima, ali nemali broj dama bar nekad jede u takvom objektu, i najčešća ideja, čak i ako se inače trudite da jedete zdravu hranu ili se trudite da oslabite, jeste da u restoranu nema nikakve šanse da to ostvarite; tamo je hrana nezdrava i goji, i to je to. A šanse i načina ima.
Najvažnije je da vi same rešite da ćete se hraniti zdravije i da restoran nećete koristiti kao izgovor za konsumiranje nezdrave hrane. To znači i da nećete popustiti pred nagovaranjem onih s kojima ste izašle da vam jedan obrok masne svinjetine prelivene kaloričnim sosovima neće naškoditi. Na takve komentare se ljupko nasmešite – i odaberite hranu koja vam je po volji. Nema nikakve potrebe da ih pre odlaska u restoran upozoravate da se nećete pridružiti opštem krkanluku i pretovarivanju masnom i previše kaloričnom hranom; jednostavno naručite ono što vi želite i nemojte jesti ono što ne želite.
Ponuda po restoranima je obično bar u nekoj meri raznovrsna, što znači da ćete u velikoj većini restorana moći da naručite, umesto masne svinjetine ili jagnjetine, ribu, pileću šniclu, juneću šniclu od buta, neko povrće koje ne pliva u masti. Odaberite takvu hranu.
Obratite pažnju i na to kako se koje jelo sprema i odaberite nešto što je kuvano, dinstano, pečeno (ne u dubokom sloju svinjske masti) ili grilovano, a izbegavajte prženo. Takođe, obratite pažnju i na sosove i prelive, računajući i one za salatu – izbegavajte kalorične. Po potrebi, zamolite da vam hranu serviraju s kaloričnim prelivom sa strane, ne preko jela.
U nekim restoranima je moguće da zamolite da vam neko jelo bude skuvano ili dinstano, a ne isprženo. Ako postoji ta mogućnost, iskoristite je.
Izbegavajte hleb; pustite one koji to žele da se posluže većom količinom hleba, a vi uzmite sasvim malo ili nimalo. Slično važi i za jela kao što su pomfrit ili testenine. Ne preterujte ni s alkoholom; često se zaboravlja da je alkohol kaloričan, da i ne pominjemo koliko je nezdrav u većim količinama. Jedna čaša vina uz obrok neće vam smetati; više od toga je previše, pa bi bilo dobro opredeliti se za nešto zdravije, poput vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar