najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Joj, izbrbljali ste se!

Svi znaju za pravilo da treba paziti šta i kome pričate, da su neke stvari tajne (privatne ili poslovne), da neke stvari ne treba izgovarati. Ipak, skoro da i nema nekoga kome se bar jednom nije desilo da se o nečemu "izbrblja", i da se kasnije kaje zbog toga, pa i da se boji mogućih posledica.
Ljudski je grešiti, a u greške spada i reći nešto što ne treba. Problem je što nije uvek moguće pravilno proceniti šta reći, a šta prećutati, nekad vam nešto "izleti", nekada vas neka tajna suviše opterećuje pa niste u stanju da je zadržite za sebe… I onda, ako vas posledice ne stignu odmah (sagovornik se naljuti zbog onoga što ste mu/joj rekli), ostane strah: a šta će dalje biti?
Ako ste odali poslovnu tajnu, to može imati posledice po vašu firmu i vašu karijeru. Ukoliko ste izbrbljali nešto lično, možete imati osećaj da vas osoba kojoj ste to rekli sad drži u šaci. Ako ste odali tuđu tajnu, sramota vas je zbog toga, a pitate se i da li će osoba kojoj ste to ispričali prepričavati dalje, na neki način zloupotrebiti, kako će osoba koja vam je tajnu poverila reagovati jednom kad sazna da ste izdali njeno poverenje… Mnogi strahovi se jave, a uz njih i želja da ste jednostavno ćutali.
U najvećem broju slučajeva posledica ne bude. Jednim delom to je zbog toga što ta stvar, koja se vama čini toliko bitnom, nema isti značaj za nekog drugog, pa bi je osoba kojoj ste je ispričali lako mogla zaboraviti. Drugim delom, nema posledica jer je sasvim moguće da vas sagovornik nije pažljivo slušao, i nije čak ni "registrovao" ono što ste mu rekli, pa se vama bitnih podataka uopšte i ne seća (koliko ima ljudi koji danas pažljivo slušaju?).
Jeste i dalje poželjno čuvati tajne, i privatne i poslovne (na one poslovne bi sagovornik još i mogao da obrati pažnju, naročito ako bi tim saznanjima mogao da stekne ličnu korist). I treba paziti šta i kome pričate. Ali, čak i ako vam nešto nekad "izleti", ne treba paničiti. Napravili ste grešku, što je sasvim ljudski, i ako neko bude povređen zbog toga, izvinićete se i dati sve od sebe da grešku popravite. A ubuduće ćete verovatno bolje paziti šta i kome pričate. To je to.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike