U trendu

Još uvek devojčice

Nekada su se devojčice od deset-dvanaest godina igrale lutkama i bile su presrećne kad dobiju Barbiku. Danas se lutkama igraju devojčice koje još uvek idu u vrtić; kako krenu u školu, počinje modna revija. Žele firmiranu garderobu, kompjuter i kompjuterske igre, rolere, bicikle… Nije to loše. Vožnja rolera i bicikla odlična je za detetovo zdravlje – jača mišiće, stiče kondiciju, odlično razvija koordinaciju i ravnotežu… Kompjuteri su takođe veoma korisni, čak i ako se dete u početku na njima samo igra – s vremenom će naučiti da koristi kompjuter i za složenije zadatke i neće mu jednog dana biti nikakav problem da na njemu radi. A ni firmirana garderoba ne smeta ako možete da je priuštite svojoj devojčici. Normalno je da devojčica želi da se udešava.
Problem nastaje kada devojčica počne da se oblači seksi. Normalno je da dete imitira odrasle, ono tako i samo uči o odnosima između ljudi, a to mu pomaže da odraste. Ipak, devojčica od deset godina je i dalje samo devojčica. Ona ne razume kakav utisak ostavlja u seksi odeći. Dopada joj se kada neko pomisli da je starija nego što jeste, tada se oseća „kao velika“ – ali ako neko pomisli da je starija i vidi je u seksi odeći, može joj prići kao što momak prilazi devojci, a ona neće umeti da reaguje kao odrasla osoba. Njeno dečije koketiranje može biti shvaćeno znatno ozbiljnije i devojčica može biti povređena.
Ono što je dobro kod devojčica ovog uzrasta jeste to što, za razliku od tinejdžerki, još uvek ne odbacuju svoju porodicu. To znači i da će se osećati sigurnije ako postoje određene zabrane koje moraju da poštuju, što možete iskoristiti da im određene, za njihov uzrast neprikladne oblike ponašanja, zabranite. Naravno, uz objašnjenje zašto to činite („Zato što ja tako kažem!“ ili „Dok moj „lebac jedeš, poštovaćeš moja pravila!“ nisu nikakva objašnjenja) – to što dete još uvek nešto ne zna ne znači da je glupo. Nemojte se ustezati od ovakvih vrsta zabrana; mnogi roditelji danas ne žele ništa da zabrane svojoj deci, žele da ona maksimalno uživaju, ali ovakva vrsta zabrana služi tome da zaštiti vaše dete – teško da će ono uživati ako bude povređeno zbog toga što je radilo nešto a da ni samo nije bilo svesno šta zapravo radi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike