najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad ne želite da poklanjate vino

Vino se, tradicionalno, smatra lepim poklonom kada kod nekoga idete u goste. Međutim, može se desiti da vi alkohol ne pijete uopšte (zdravstveni razlozi, verski razlozi, ubeđenja bilo koje vrste), a idete u posetu domaćinima kod kojih se alkohol pije. Tada ne bi bilo loše setiti se nečeg drugog, podjednako lepog – postoji više različitih mogućnosti.
Tradicija da se pokloni vino ili neko drugo alkoholno piće može na nekoga prilično snažno delovati – nije se jednom desilo da oni koji nemaju novca da odnesu vino ili žestoko piće prijateljima koji su ih pozvali na večeru ili neki oblik druženja odbiju poziv, smisle nekakav izgovor da ne odu u posetu, “da se ne bi osramotili”. U takvim prilikama nije pomagalo ni što se domaćini bune, što pokušavaju da uvere prijatelje da se za njih prijateljstvo ne sastoji u tome da se nađu s dragim osobama i onda zajedno s njima napiju. I onda, ako vi idete u goste ljudima za koje znate da će im drugi verovatno doneti neko piće, može biti neprijatan osećaj ako iz ma kog razloga ne želite da se pridržavate takvog običaja (iz zdravstvenih razloga ne smete da pijete i ne želite ni da kupujete piće, protivi se vašim verskim uverenjima da kupujete i poklanjate alkoholna pića, zakleti ste antialkoholičar i, mada nećete baš da zvocate ljudima što piju, ne želite da za taj otrov dajete novac i poklanjate ga vama dragim ljudima…). Šta tad?
Postoje drugi lepi pokloni koji se mogu odneti kad idete u goste. Cveće (može i u saksiji), bombonjere ili slatkiši u nekom drugom obliku, može i neka lepa domaća hrana (džem ili slatko koji ste sami spremili, na primer), kafa, u obzir dolazi i ono što nije za jelo ni piće, kao što su knjige ili muzika (ako znate da domaćini izuzetno cene nešto od toga)… Izbor je na vama. Alkoholno piće, mada se često po tradiciji poklanja, zapravo i nije uvek najsrećniji izbor. Ako je okupljanje iole veće, nema ga dovoljno za sve goste, pa domaćini svejedno moraju da ga sami nabave unapred. Plus, to piće se možda ne slaže uz jelo koje su domaćini spremili. A domaćini se nekada ne sete da nema ničeg neučtivog u tome da doneseno piće ne otvore odmah i ne posluže vas njime, nego da ga odlože na stranu i otvore onda kada im bude zgodno, pa ih to može dovesti u nepriliku.
Još nešto: gosti nisu obavezni da donesu poklon (vino, cveće, slatkiše, šta god). Lep je gest ako to učine, ali nema ničeg što ih zaista obavezuje na to (uobičajeno je na slavu doneti nešto, ali ne i neophodno). Glavno je pojaviti se i provesti lepo veče s prijateljima, a u učtivo ponašanje spada i zahvaliti se na pozivu i prvom prilikom pozvati one koji su vas ugostili da uživaju u vašem gostoprimstvu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike