najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad se majka se ne raduje vašoj sreći

Svakom deluje potpuno normalno ideja da se majka raduje ako je njena ćerka srećna (ne mislimo na to da je ćerka veoma srećan kriminalac ili nešto slično). Međutim, nekada deluje kao da nije tako, majka konstantno nešto komentariše na neprijatan način, i izgleda kao da se uopšte ne raduje ćerkinoj sreći.

Vrlo često se radi samo o tome da je majka jednostavno zabrinuta za svoju ćerku, nije sigurna da je to što deluje kao da ćerku čini srećnom stvarno dobro za nju, boji se da će ćerka biti povređena (ovde govorimo o odrasloj ćerki koja vodi svoj život, ne o detetu), a neprijatni komentari su majčin način izražavanja brige. Nije baš lep način izražavanja brige, znamo, i teško da će iz njega nešto pozitivno izaći, ali u osnovi ne stoji loša namera, samo majčina zabrinutost.

Postoji i mogućnost da ta majka “uvek zna bolje” i da je ubeđena, ma koliko njena ćerka izgledala srećno, da to nije stvarno dobro za nju, da je mogla i bolje. Mogla je da nađe boljeg muža, bolji posao, mogu se deca (ćerkina) i bolje vaspitavati i biti uspešnija… To što je ćerka odrasla osoba, vodi svoj život onako kako želi, nije ni destruktivna ni autodestruktivna, srećna je, ništa to nema veze. Mama zna bolje i neprijatnim komentarima pokušava da navede ćerku da se prikloni njenom viđenju.

Nažalost, ima i majki koje se zaista ne raduju sreći svoje dece; naprotiv, zavide im na toj sreći. Ili, nisu srećne što njihove ćerke provode vreme sa svojim muževima, decom, prijateljima, na poslu, želele bi da ćerke budu uz njih, pa onda komentarišu da muž ne valja, deca ne valjaju, prijatelji nisu dobri za nju, ni taj posao nije dobar za nju… Ipak, najčešće se radi samo o zabrinutosti majke koja nije sigurna da je njenoj ćerki zaista dobro (recimo, ćerka je imala težak razvod, sad je s novim muškarcem s kojim deluje srećno, ali se majka i dalje boji da će i taj novi muškarac povrediti njenu ćerku).

Šta da učinite ako vaša majka ima neprijatne komentare u vezi s onim što vas čini srećnom? Recite joj da vas je povredilo kad je rekla to-i-to; budite precizne. Moguće je da će odgovoriti da ste je pogrešno razumele ili da ste preosetljive; nikako nemojte da se upuštate u raspravu sa njom o tome šta je ona rekla, da li ste vi preosetljive ili ne i slično. Samo nastavite da joj govorite, svaki put kad kaže nešto neprijatno na račun onoga što vas čini srećnom, da vas je povredilo što je to rekla.

U velikom broju slučajeva ova taktika na kraju uspe – moguće je reći nekome da vas je pogrešno razumeo, moguće je nazvati tu osobu preosetljivom, ali ako vam kaže da se oseća povređeno, s time ne možete da se sporite, ne možete joj reći: “Grešiš, ti se ne osećaš povređeno”.

2 komentara
  1. Zorana Gavrilović

    Sve to ima veze sa velikim dogmama u pogledu pitanja o naslednicinom izboru načina života i životnog partnera, tok upoznavanja, pitanjima egzistencije i različitih ostvarenja.

  2. Nataša Gajić

    Nije stvar u tome da li je ona zadovoljna vašim stilom života koji vodite kako umijete i vaš je, već je pitanje da li je ona toliko nezadovoljna svojim postignutim rezultatima u životu koji je eto dovela dotle dokle je i sad čeka da joj neke stvari padnu s neba ili uklone se s puta.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike