Kad zaboravite na večernje rituale

Ceo dan ludnica na poslu – zapravo, ludnica je počela još pre posla, brzim spremanjem za posao i haosom u jutarnjem špicu. Posao je, naravno, bez konkretnog radnog vremena (kad biste bar mogle da se tešite time da će vam prekovremeni rad biti plaćen!), a i nakon posla imate neke obaveze. Sve vreme se od vas, naravno, očekuje da budete doterane i našminkane. Nije vam samo jedan dan tako pun stresa i napora – takvi su skoro svi.
Zato i nije čudno ako vam se desi da, nakon tako napornog dana, uveče jednostavno padnete u krevet. Bez ikakvih večernjih rituala; bez ikakvog opuštanja uveče (suviše ste umorne za to); bez, čak, skidanja šminke i čišćenja lica. Samo padnete u krevet i spavate snom pravednika. Jeste, osetićete grižu savesti ujutro kad još jednu jastučnicu umrljanu šminkom bacite u prljavo i kad ujutro sa lica budete čistile ostatke šminke, nerviraće vas sve to, ali jednostavno ste bile preumorne.
Ovakav postupak bi, ma koliko umorne bile, trebalo izbegavati. Jeste, umorne ste. Pod stresom ste i iznervirane ste. Međutim, ako uveče ne skinete šminku i ne očistite lice, svom spisku problema dodaćete još neke – bore, bubuljice, suvu kožu… To vam i neće biti od baš neke pomoći, zar ne? Samo ćete se nervirati još više i imaćete još više problema za rešavanje.
U redu, niste sinoć skinule šminku niti obavile uobičajene "rituale lepote" i kajete se zbog toga, gorko se kajete; osećate se mnogo, mnogo krivim. Šta još hoćemo? Zapravo, ako vam se već desilo da ne obavite ono što je trebalo da obavite, nema sad smisla da se nervirate oko toga. Recite sebi da ste bile preumorne i tačka. Nimalo vam neće pomoći da se još i dodatno nervirate. Sinoć niste skinule šminku, večeras ćete je skinuti. Možda opet nećete – ali ćete odbiti da se još i zbog toga nervirate i da se opterećujete grižom savesti zbog neskinute šminke.
Samo lagano, kad god je moguće, i bez nerviranja. Ukoliko jednostavno odbijete da vas iznerviraju sitnice, vrlo brzo osetićete se bolje i raspoloženije. Otkrićete da, uprkos premoru, imate mnogo više energije nego što vam se činilo – energije s kojom se još ponešto da uraditi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike