Kada je vreme da raskinete vezu?

Ne dozvolite sebi da gubite vreme u vezi u kojoj niste srećni. Za takvo mučenje nije dovoljno ni opravdanje da ste godinama s tim partnerom. Stavite na papir sve prednosti i mane vaše veze. To će vam pomoći da shvatite koliko zapravo imate problema. Naravno, razgovor uvek može da pomogne, ali ako ni posle toga nema napretka, krenite dalje. Kirsten Mišingen, psiholog, navodi pet tipičnih simptoma koji pokazuju da je vreme da stavite tačku na vašu ljubav.

1. RUŠI VAM SAMOPOUZDANJE

Ako se zbog partnera osećate hronično loše, ostavite ga. Naravno da je to lakše reći nego uraditi, ali samo se zapitajte zašto biste trošili vreme na nekoga ko ruši vaše samopouzdanje. Verbalno zlostavljanje jednako je fizičkom.

Mnoge žene su spremne da odu iz veze ako partner makar jednom digne ruku na njih, a, s druge strane, spremne su da trpe i najveće uvrede. Psiholozi kažu da je ružna reč podjednako teška i bolna kao šamar.

2. ŽELI DA VAS PROMENI

Nemojte nikada da pokušavate da budete ono što niste samo zato što to partner traži od vas. Ako nije srećan s vama kakvi jeste, to je znak da on nije prava osoba za vas.

Treba da pronađete nekoga ko će iz vas izvući ono najbolje, a ne nekoga ko će vas oblikovati prema svojim željama.

3. STALNO KRŠI OBEĆANJA

Ukoliko vaš partner stalno krši data obećanja, čak i posle vaše molbe da to ne čini, zaboravite na njega.

Takvo njegovo ponašanje znak je da mu niste dovoljno važni da bi se potrudio da održi svoju reč. Verujte, tu vi ništa ne možete da promenite.

4. NIKAD NIJE TU KAD VAM JE POTREBAN

Ako se dešava da partner ne odgovara na vaše pozive po nekoliko sati, ili, još gore, po nekoliko dana, reagujte odmah.

Ovo je sve češći obrazac ponašanja kod tzv. savremenih muškaraca. Nemojte da nasedate na opravdanja da nije imao vremena jer budite uvereni da neće biti tu ni kada vam zaista bude potreban.

5. PRETI VAM RASKIDOM

Ne ostajte s partnerom koji je u stanju da vam preti raskidom i zbog najmanje sitnice. Čim tako nešto izgovori, odmah završite tu priču.

U svakoj vezi postoje problemi, ali ako vaš partner nije spreman da razgovara o njima kako bi ojačao vašu ljubav, to znači da ne zna šta je veza i da verovatno nikada neće ni naučiti i da je vreme da okončate vezu.

 

zena.blic.rs

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike