najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kada ste najefikasnije?

U današnjem užurbanom životu nije nimalo lako postići sve što morate da postignete; kako bi vam što bolje uspelo, može da pomogne, između ostalog, i da raspodelite obaveze prema periodima kada ste više ili manje efikasne.

Na šta mislimo? Ima onih koji su živahni već od ranog jutra, tada su sveži, mozak im tada najbolje funkcioniše, a ima i onih koji su potpuno drugačiji, tek negde u vreme za ručak postaju stvarno budni i mozak im tek tada proradi. Ili funkcionišu po nekoj trećoj, četvrtoj, petoj satnici. I po načinu na koji funkcionišu bilo bi dobro da rasporede obaveze, onoliko koliko je to moguće.

Recimo, ako spadate u „jutarnje“ tipove, onda bi bilo dobro da ujutru radite komplikovanije zadatke, a da kasnije, kad mozak počne da vam „posustaje“, radite one jednostavnije, za koje vam i nije neophodno mnogo razmišljanja; drugim rečima, nemojte ujutru, makar tako radile ostale koleginice, potrošiti sat-dva na kaficu i tračarenje ili na surfovanje Internetom dok vam šef ne dođe, već iskoristite to vreme da obavite što više. A ako vam se mozak tek kasnije u toku dana „razbistri“, učinite suprotno od navedenog – ujutru se bavite nekim lakšim stvarima, a kasnije, kad se razbudite, pozabavite se onim komplikovanijim.

Ovaj savet možda zvuči kao otkrivanje rupe na saksiji, ali ima mnogih koji ga ne primenjuju, ne zato što im obaveze to ne dopuštaju (ako vam šef popodne, kad vam se prispavalo, donese nešto komplikovano i traži da to bude završeno do kraja radnog vremena, jasno je da ne možete to obaviti ujutru, kada bi vam više odgovaralo), već, najčešće, iz navike, ili zato što imaju sklonost ka odugovlačenju.

Pokušajte, kad god je to izvodljivo! Moglo bi se desiti da primetite da za znatno kraće vreme obavljate dosta toga, i da ste na kraju ipak manje iscrpljene i manje pod stresom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike