U trendu

Kafa i dijabetes

U veoma modernoj i trendi priči o zdravom životu i zdravim namirnicama česte su sugestije da kafu zamenite čajem. Tad počne nabrajanje zbog čega je sve čaj dobar, koji su to njegovi korisni sastojci, a šta je sve u kafi štetno… Ako vas ovakve priče iritiraju jer volite kafu i ne želite da je se odreknete, setite se da postoje i druge priče – one koje spominju da je kafa štetna ukoliko se konsumira u prevelikim količinama. Neumerenost u bilo kom pogledu je svakako štetna, kafa nije nikakav izuzetak, i šta zapravo ima toliko zastrašujuće da vam se desi ako uživate u ovom popularnom napitku jednom-dvaput dnevno? Ništa. Prema novim saznanjima, neki sastojci kafe su čak i jako korisni.

Dvanaestogodišnje istraživanje u Finskoj pokazalo je da redovno ispijanje kafe sprečava pojavu dijabetesa. U zapadnim zemljama je broj obolelih od dijabetesa znatno porastao. Jedan od uzroka je i obilna (to jest, neumerena) ishrana. U istraživanju sprovedenom u Finskoj pokazalo se da kafa štiti više žene nego muškarce, naročito ako pripadnice lepšeg pola odbace još neke štetne navike (pre svega alkohol i cigarete).

Ono što istraživanje nije uspelo da otkrije jeste šta je to tačno u kafi što sprečava pojavu dijabetesa kod onih koji je redovno piju. Zna se da nije u pitanju kofein, ali koji od preostalih 6.000 sastojaka kafe jeste – još uvek se ne zna.

Jedno drugo istraživanje, ovog puta sprovedeno u Americi, dovelo je do otkrića da kafa delimično štiti jetru od ciroze. Ovo se naročito odnosi na slučajeve kada je jetra ugrožena zbog prekomernog unosa alkohola; dve do tri šoljice kafe dnevno smanjuju verovatnoću da jetra oboli.

Ni u ovom slučaju ne zna se tačno koji to sastojci kafe pomažu u prevenciji bolesti jetre, samo se zna da je tako. Pretpostavlja se da je u pitanju kofein, da on podstiče na rad neke receptore u ćelijama jetre koji aktiviraju odbrambeni sistem.

Ukoliko volite ovaj čuveni napitak, sada imate još jedan izgovor da pozovete prijateljicu na razmenjivanje novosti uz kaficu: pomažete i njoj i sebi u očuvanju zdravlja. Uživajte!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike