U trendu

Kako miriše na meni?

Parfemi: odlično sredstvo za zavođenje, ali i mnogo više. Oni prijatno mirišu (oni koji nam se dopadaju, naravno). Svojim lepim mirisom popravljaju nam raspoloženje (aromaterapija ne postoji uzalud); pored toga, žena koja je svesna da lepo miriše oseća prilično samopouzdanje i zato će automatski lepše izgledati i imati veći seksepil. Nije ni čudo da žene toliko vole parfeme i da obožavaju da ih dobiju na poklon, kao i da ih kupuju.

Jedna od čestih glavobolja sa parfemom je to što nikad ne možemo znati kako će određeni parfem mirisati na nama. To što fenomenalno pristaje našoj najboljoj prijateljici ne znači ništa; na nama može imati blag miris nalik na sapun, ili čak i veoma neprijatno mirisati. Ni prskanje u vazduh ne pomaže; apsolutno jedini način je da ga isprobamo direktno na sebi.

Dodatni problem je što ni na nama neće uvek mirisati isto. Ako ste radoznale, evo faktora koji utiču na to kako će parfem mirisati na vašoj koži. Jedan faktor je tip kože – mnogi mirisi rastvaraju se u ulju, pa njihov intenzitet može da oslabi ukoliko vam je koža masna ili hidrirana. Bitna je i struktura vaše kože, jer će parfem bolje da razvije svoj miris i duže da traje na poroznijoj koži (dakle, onoj koja nije glatka) – sitne pukotine i neravnine uvećavaju površinu kože na koju prianja miris.

Miris parfema može da promeni i ono što ste jeli – mirisi začina iz hrane probijaju se kroz pore, bukvalno, što bitno menja parfemsku notu. Jeste li primetile da vaš omiljeni parfem drugačije miriše na vama kad imate menstruaciju? To je česta pojava; bilo kakve hormonske promene u organizmu, pa i one najprirodnije, mogu da naruše biohemijske procese vašeg tela, a samim tim i da utiču na to kako će parfem mirisati na vama. Na miris parfema na vama utiču i neki lekovi, uglavnom kontraceptivna sredstva (opet pitanje hormona) i neki antibiotici (i oni menjaju uobičajene biohemijske procese u organizmu).

Miris parfema: nešto veoma prijatno, veoma nežno i veoma krhko – izuzetno ga je lako poremetiti. Zato je dobro da poznajete svoje telo i promene u njemu kako vas iznenadna promena vašeg omiljenog mirisa ne bi zatekla nespremne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.