Kako ukloniti fleke od sladoleda?

Sladoled je jedna od omiljenih letnjih (i ne uvek samo letnjih!) poslastica kako dece, tako i starijih. Ali, kao i sa bilo čime, mogu se desiti nezgode – ovog puta mislimo na one u vidu fleka. Fleke od sladoleda umeju da budu prilično uporne, nekada kao da odbijaju da budu u potpunosti uklonjene.

Ukoliko se ova vrsta nezgode sa sladoledom desi – a može se desiti svakome, i deci i starijima, i onima trapavijim i onima spretnijim – prva stvar koju treba uraditi, ukoliko za to postoji mogućnost, jeste preko fleke naneti hladnu vodu (može iz fontane ili s česme ako imate nešto od toga u blizini, može iz flašice s vodom – “rekvizit” koji je poželjno uvek imati sa sobom tokom letnjih vrućina, radi sprečavanja dehidracije, nekada i radi spasavanja života onih kojima na vrućini pozli).

Jednom kad stignete kući, nanesite neko od onih sredstava za uklanjanje fleka koja se koriste pre samog pranja. Zatim upotrebite neki od deterdženata s enzimima koji razlažu prljavštinu i fleke – potopite uprljani komad garderobe u takav deterdžent i ostavite da odstoji neko vreme. Ukoliko je fleka nešto starija, taj komad garderobe bi trebalo ostaviti potopljen minimum pola sata, može i duže.

Tek nakon toga je vreme za pranje. Uprljani komad garderobe operite u veš-mašini, onim sredstvom koje i inače koristite za takvu odeću. To bi trebalo da ukloni i nečistoće i ostatke fleke. Nažalost, ima i onih baš upornih fleka koje neće pa neće da nestanu. U takvom slučaju ponovite postupak s potapanjem (možete uflekanu odeću da ostavite potopljenu i tokom cele noći), a zatim ponovo operite u veš-mašini – i nadajte se najboljem.

Nažalost, nekad fleke od sladoleda ne bude moguće ukloniti (zavisi od sastava sladoleda), ali uglavnom na kraju ipak uspe.

Jedan komentar

  • Mira Rašković

    Fleke od Frikom sladoleda i čok. mleka se ne skidaju ni pomoću trika. Šta li stavljaju u tu čokoladu?

Ostavite komentar