Koliko hemikalija…

Stalno se priča o tome koliko je ova ili ona hemikalija nezdrava, šta sve može da ošteti u organizmu. Uprkos tome, hemikalije su i dalje u veoma velikoj upotrebi – mnoge od njih, srećom, jesu neškodljive, ali ipak ne bi bilo loše kada bi ljudi bili svesni toga koliko mnogo hemikalija upotrebe u toku samo jednog dana.
Zbog upotrebe raznoraznih kozmetičkih preparata, dejstvu hemikalija najviše su izložene žene. Sapuni, ova krema, ona krema, losion za telo, tonik za lice… U proseku, žena upotrebi 12 različitih kozmetičkih proizvoda u toku jednog dana. A to znači da će, u toku samo jednog dana, na telo naneti čak 175 različitih hemikalija.
Istina, većina tih hemikalija, naročito ako se proizvod upotrebi prema uputstvu, to jest, ne u prevelikoj količini, neće ugroziti vaše zdravlje. Međutim, u nekim kremama za telo kao konzervans se koristi paraben, a za njega se sumnja da bi mogao da poveća rizik od obolevanja od raka dojke. Pa onda, natrijum lauril sulfat i natrijum lauret sulfat koriste se za bolje penušanje šampona, a oni mogu da izazovu iritaciju kože. Formaldehid, dezinfekcijsko sredstvo koje se koristi u preparatima za pranje ruku, može da uzrokuje glavobolje, čak i astmu, i tako redom.
Sve ovo ne znači da će se dame odreći sredstava za ulepšavanje i negu tela – ko to želi? – pa se u zemljama Evropske unije sprovodi kampanja da se na svim kozmetičkim proizvodima obavezno navede njihov sastav (što bi već trebalo da se radi, ali se ovo pravilo ne poštuje uvek u potpunosti), kao i da se sve štetne hemikalije zamene nekim alternativnim sredstvima koja neće ugrožavati zdravlje.
Koliko će potrajati dok se ne pojave pozitivni rezultati ove kampanje ne znamo. Nadamo se da će to biti što je skorije moguće – zbog zdravlja svih nas.

1 komentar
  1. Mladen Glišić

    Najsrećniji bio bih kada bi se ponovo počeo koristiti domaći sapun! Prezirem osobe, ovo se odnosi na devojke i žene, koje nemaju granicu u korišćenju kozmetičkih sredstava. Samim prekomernim korišćenjem ovih hemijskih proizvoda na svojim licima, pa i na celom telu, prave masku tako da više ne liče na sebe nego na voštane figure. Da li se pitaju na šta će ličiti posle nekoliko godina korišćenja ovakvih proizvoda, a o njihovom izgledu u starosti ne smem ni da pomislim! Hvala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike