najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Koliko je poželjno zakasniti?

Postoji verovanje da, kad idete kod nekog u goste, ne treba doći tačno u zakazano vreme, već da treba bar malo zakasniti. Mišljenja o tome koliko treba kasniti se razlikuju; najpraktičnije je pitati domaćine kad stvarno očekuju da im gosti dođu i šta bi im najviše odgovaralo.

Ima situacija kada domaćini već prilikom poziva kažu da očekuju goste od pet popodne pa nadalje. Tada nije preporučljivo doći baš jako kasno (u ponoć ili nešto slično), ali, osim toga, možete doći onda kada vam odgovara – takva vrsta poziva obično se uputi onda kada je okupljanje radnim danom, pa gosti dolaze onda kada im posao i druge obaveze dopuste.

Međutim, ima i kada je domaćinima važno da okupljanje počne u određeno vreme. Recimo, u pitanju je večera – domaćica bi svakako volela da jela oko kojih se celo popodne ili celog dana trudila posluži sveža, ne da se ohlade dok čekaju na okasnele goste, i dok gosti koji su stigli na vreme postaju sve gladniji. Mada se u principu računa da je kašnjenje od petnaestak minuta dopustivo, ima domaćina koji to ne vole, već vole kada im gosti dođu na vreme, a kašnjenje smatraju nepristojnim.

Neka pravila kažu da je red doći tačno na vreme. Neka pak da bi trebalo doći petnaest minuta ranije, ili da bi trebalo odocniti petnaest minuta. A opet, ima domaćina koji smatraju da pravilo jeste takvo-i-takvo, ali im to pravilo uopšte ne odgovara – recimo, i sami umeju da okasne sa spremanjem, pa više vole ako i gosti stignu nešto kasnije; ili ih čekanje čini nervoznim, pa bi voleli da gosti budu tačni, mogu čak da stignu i malo ranije. A pošto je ovde ipak reč o kontaktu sa živim ljudima, ne o striktnim pravilima koja se nužno moraju poštovati, može da bude praktična ideja da se raspitate kada vaši domaćini najviše vole da im gosti dođu i, ako možete, da se držite toga.

Najvažnije je da svima bude što je prijatnije moguće – ako to znači da se nećete striktno držati ovog ili onog pravila (naročito kada ionako ima nekoliko kontradiktornih pravila u vezi s jednom istom stvari), neka. Lepo se provedite!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike