Koliko smo slobodne

„Odviše želim da drugi poštuju moju slobodu, da ne bih poštovala slobodu drugih“, rekla je Fransoaz Sagan. Nažalost, većina (ženskih) osoba se u svom životnom iskustvu kad-tad saplete o niz praktičnih i neizbežnih stvari koje prosto mora da obavi bez pomoći svog okruženja, i tada količina slobodnog vremena postaje ništavna/zanemarljiva. Dakle, poštujući slobodu drugih, u današnjim uslovima lako možete ukinuti sopstvenu slobodu!

Dinamika života savremene i uspešne žene podrazumeva da pomenuta srećnica, uz sve što radi, najčešće ima i gomilu ukućana kojima jednostavno ne ume/sme da ponekad kaže „ne“, tako da je teret obaveza ogroman, a strpljenja i energije najčešće ima sve manje. Količina stresa se povećava srazmerno narastajućim zahtevima modernog života, a za ženu koja je, pored ostvarivanja na profesionalnom planu, skoro po pravilu „ostvarena“ u porodičnom životu, situacija ponekad postaje neizdrživa.

Pomenuti principi važe pre svega na ovoj svetloj tački Balkana. Naravno – nije moguće odustati od svega (eskapizam nije rešenje), ali šta raditi ukoliko vas brzina i zahtevi života odvajaju od sopstvene slobode? Pronađite vreme za sebe: odredite trenutak dana kada ćete se posvetiti čitanju, upišite se na aerobik, pogledajte aktuelan film…

Poslovica „Ko je zadovoljan ničim, ima sve što mu treba“ možda funkcioniše u istočnjačkim kulturama, ali u domaćem ambijentu nije korisna. Iako ste možda razmazili svoje najdraže, potrudite se da im naznačite da i vi želite momente on one“s own. To, naravno, ne znači da ih ne volite: više smeha za vas znači i lepše dane za vašu okolinu. Napravite mini-revoluciju u svom životu, bez straha – konačno, svako je slobodan onoliko koliko to ume!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.