najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Koliko vam stvarno smeta pretrpanost obavezama?

Danas nije nikakva retkost čuti ljude da se žale da su strahovito pretrpani obavezama, da uopšte nemaju slobodnog vremena. Međutim, pitanje je koliko takvo stanje stvari zaista smeta, kao da su obaveze robija, a slobodno vreme jedino lepo u životu.
Naravno, ako ste hronično iscrpljene i zdravlje vam strada zbog toga, to nije dobro. A, ako ste zaposlena mama, svakako da imate jako puno obaveza – posao, deca, kuća… Praktično s posla idete na posao (onaj kućno-dečiji) i jedva da imate nešto slobodnog vremena. Ako ga uopšte imate. Međutim, da li je to loše?
U principu, naučeni smo da treba da želimo dobar posao, da živimo u prijatnom stanu ili kući, da imamo decu… A onda, ispadne da na posao, sređivanje tog prijatnog stana i na brigu o deci gledamo kao na tegobne obaveze. U redu, ima i lepih trenutaka, ali se na sve to gleda kao na nekakve zadatke koji se moraju obaviti i koji nisu neko uživanje.
A ako ne radite posao koji apsolutno mrzite, onda valjda ima uživanja i u tom poslu. Ukoliko volite kad vam je stan lep, valjda ima i nekog uživanja u tome da ga svojim rukama dovedete u lepo izdanje. Želele ste decu, valjda ima uživanja i radosti u tome da se brinete o njima. Ima napora. Ima kada vam je svega preko glave. Ali, valjda, ima i dosta uživanja i radosti u tome što radite.
Mnogi od nas žele slobodno vreme, ili mislimo da ga želimo. A onda pogledate na svoju decu, koja imaju slobodno vreme, i žale se da im je dosadno. Pogledate na sebe, na one trenutke kad nađete slobodno vreme, i shvatite da s tim vremenom ne znate šta ćete. Ispadne da vam slobodno vreme služi tome da se dosađujete.
Ovo nije članak o tome da treba da lipsate pod pritiskom obaveza i još da budete srećne zbog toga. Nipošto. Ali, pokušajte da ono što radite ne vidite samo kao tegobnu obavezu, već kao, jednim delom, i zadovoljstvo, i osetićete se bolje. A kad poželite slobodno vreme, upitajte se za šta vam je to vreme potrebno. Da odspavate? Dobar razlog. Da prošetate po svežem vazduhu, posmatrate igru veverica u parku, pročitate dobru knjigu, uživate u toploj kupki? Odlični razlozi. Da biste bezvoljno gledale u prazno, bez ideje šta da radite sa tim vremenom? Onda ćete se prijatnije osećati pretrpane obavezama – barem se ne dosađujete.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike