Korisna zavist (1)

Uh, ta vaša koleginica, kako joj samo uspeva! Taman ju je „šutnuo“ zadnji tip sa kojim je bila (ionako je bio suviše dobar za nju), a ona je našla još zgodnijeg! Radno mesto joj je bolje od vašeg, pored toga je i vitkija, dok vi muku mučite s kilogramima! Neki baš sve dobiju! Šta ste vi gori od nje? Sposobne ste kao i ona, ili i sposobnije; pametnije ste od nje; u redu, ona jeste vitkija, ali je vaše telo ženstvenije.

Zašto je ona toliko uspešnija od vas? Znate da nije lepo zavideti ljudima – tako su vas naučili, da nikome ne treba zavideti – ali, eto, zavidite joj. Znate da ne treba, ali stvarno joj zavidite. Osećate grižu savesti zbog toga, ali i dalje joj zavidite. Možda ste vi stvarno užasna osoba – pa, sigurno da jeste kad joj tako zavidite! Kao da ona nije teško radila da bi postigla to što ima! Da, o tome se radi: vi ste jedna užasna zavidljivica, a ona je samo dobila ono što je svojim sposobnostima zaslužila.

Stop! Ovakav način razmišljanja nikud ne vodi! Niste užasna osoba zato što nekome zavidite. Zapravo, zavist može biti veoma korisna i podstaći vas na akciju (i ne mislimo to u bilo kom negativnom smislu). Na šta onda mislimo?

Kad nekome na nečemu zavidite, zastanite i razmislite zbog čega mu, zapravo, zavidite. Recimo, zavidite komšinici („onoj maloj fufici“) što ima tako dobre noge. Razmislite: šta je to što ona postiže tim dobrim nogama? Šta je to što ona time postiže, a što i vi želite? Recimo, dobija pažnju muškaraca. U redu, sasvim je normalno da želite da se dopadate muškarcima, sasvim sigurno niste loša osoba zato što želite tako nešto. Sad razmislite: a kako vi možete da se dopadnete muškarcima? Nemojte reći: „Ma, ja nemam šanse; moje noge su kratke i zdepaste“, već razmislite šta je privlačno na vašem telu i kako to da istaknete (i ne zaboravite da je najseksi žena ona koja je uverena u svoj seksepil).

Možda ona tamo klinkica nosi tako slatku majičicu na bretele – joj, kako joj samo zavidite! Tu stvarno ništa ne možete – vašim godinama i položaju zaista ne priliči da nosite takvu majicu. Opet: razmislite. Da li vam se toliko sviđa baš ta majica – ili, recimo, to što taj devojčurak ima slobodu da nosi šta poželi?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike