Korisni suncokret

Suncokret je biljka koja lepo izgleda, pa može da se koristi za ukras. Zbog svoje osobine da se okreće za suncem, mnogima je simpatična i budi pozitivne asocijacije. Naravno, zna se da je suncokret sasvim upotrebljiv i za ishranu, ne samo kao ukras. To nije sve – suncokret je dobar čuvar vašeg zdravlja i može se upotrebiti u nekoliko različitih svrha i kod nekoliko različitih problema. Evo nekih primera.

Ukoliko imate bolove u grlu, suncokret može da vam pomogne. Pored ostalih sastojaka, sadrži i inulin, koji je efikasan protiv gušobolje, promuklosti, zapaljenja pluća, bronhitisa, kao i ostalih infekcija pluća i bronhija. Tinktura suncokreta rastvorena u vodi može da se upotrebi za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika, a pomaže i ispiranje odvarom od listova suncokreta. U jednom litru vode desetak minuta kuva se šaka listova presečenih napola, zatim se pet minuta ostavi poklopljeno i procedi.

Suncokretovo ulje ne služi samo za hranu; ako imate grčeve u nogama, suncokretovo ulje možete da upotrebite za masažu. Preporučuje se masaža mišića nogu dva do tri puta dnevno. To pomaže da se grčevi smanje, a ublažava i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.

Kad se o ishrani radi, suncokretovo ulje (u razumnim količinama, naravno) je veoma preporučljivo. Ono sadrži višestruko zasićene masne kiseline, koje su važne za zdravlje krvnih sudova, plus je i efikasno u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Suncokret može da se koristi i u kozmetičke svrhe. Za to vam je potrebno brašno od semena suncokreta pomešano s vodom, koje ćete naneti na lice i na dekolte – služi za čišćenje lica i neku vrstu pilinga. Ako vam je koža masna, smesu pomešajte s vodom od lavande, ako je suva, s nevenovom vodom, a ako je osetljiva, s ružinom vodicom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike