najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Korisni timski rad

Ima onih koji više vole da posao odrade sami, ali nekada to nije moguće – nekada je neophodan timski rad. A pokazalo se i da timski rad, barem kada se radi o efikasnim timovima, ima povoljne efekte ne samo po firmu već i po svakog člana tima, i to ne samo što se finansijske strane tiče.
Jedna od najlepših stvari koji osećaju članovi tima jeste osećaj pripadnosti (naravno, ovo važi samo ako ste u timu koji vam se dopada). Tada se na poslu ne osećate otuđeno ni usamljeno, ne osećate se kao da sve mora biti zvanično i formalno (mada je malu dozu formalnosti dobro zadržati, da se tim ne bi previše opustio pa da projekat zbog kojeg je uopšte sastavljen bude zapostavljen). Umesto toga, na inače hladnom mestu dobijate prijateljstvo i podršku.
Ako ste u dobrom timu, automatski ćete biti pod manjim stresom, makar na poslu i bila “frka”, jer se oko projekta trudite svi zajedno. Svi daju sve od sebe, ne samo vi, tako da automatski, bez izgovorenog teksta o tome, osećate oko sebe saosećanje i podršku kolega – nema osećaja da je sve na vama i da, ako nešto krene kako ne valja, svu krivicu snosite vi.
Rad u grupi je dobar i za razvijanje i jačanje sopstvenog identiteta i samopoštovanja – jeste vi deo grupe, ali su vaše jedinstvene sposobnosti i talenti ono što vas je učinilo članom tima. Što je vaš tim uspešniji, i vaše samopoštovanje će biti jače, jer ste svojim sposobnostima i trudom i vi doprineli tom uspehu.
Još nešto: ne kaže se uzalud da su ljudi zajedno jači. Efikasan tim je u stanju da reši i one probleme koje pojedinac sam ne bi mogao, ma koliko bio sposoban – u grupi je uvek lakše odbraniti se od potencijalnih (u ovom slučaju poslovnih) opasnosti. To vam daje osećaj dodatne snage i sigurnosti.
Da ne bi bilo zabune: sve navedeno važi samo u dobrim i efikasnim timovima – ne u onim u kojima zabušava ko god stigne i čiji članovi troše znatno više energije na međusobna prepucavanja nego na bilo šta korisno.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike