Loši potezi kad napuštate posao

Nekada se i po 40 godina ostajalo u istoj firmi, ali danas su takvi slučajevi izuzetno retki. Pre ili kasnije ljudi napuste posao na kome su, bilo svojevoljno, bilo zato što su dobili otkaz, i postoje neke stvari koje tom prilikom nije dobro učiniti.
Sasvim je moguće da i o svom šefu i o svojim kolegama i koleginicama (ili barem nekim od njih) imate loše mišljenje, i moguće je da osećate snažan poriv da poput besne mačke zafrkćete na njih i saspete im istinu u lice, umesto da se kao ranije trudite da budete učtive. Nemojte! Čak ni ako smatrate da stvarno zaslužuju. Ne možete znati šta će biti u budućnosti, s kim biste kroz koju godinu mogli da sarađujete, ili ko bi mogao imati uticaja na vašu dalju sudbinu – bolje da to ne bude neko ko odlično pamti da ste ga nazvali glupim čak i za vola.
Nemojte da oštetite ništa što je u vlasništvu firme i nemojte im ništa ukrasti, ni kao suvenir, ni zato da napravite štetu. Ma koliko bili ljuti i osećali da ste oštećeni, ma koliko želeli da na neki način iskalite bes jer ste bili loše tretirani, krađa ili oštećenje imovine nisu dobri načini da izbacite bes iz sebe – protivzakoniti su i za to se ide na sud. Ne želite to sebi da uradite.
Ne zaboravite da tražite preporuku. Ovo deluje kao čudna ideja ako vas otpuštaju nakon što ste nešto zabrljali, ali, osim ako ste napravili neke stvarno velike greške, trebalo bi da možete da dobijete makar neutralne preporuke – a ako niste otpušteni zbog grešaka, trebalo bi da preporuke budu pozitivne. Svoj rad u toj firmi ćete svakako navesti u radnoj biografiji, pa će vam i preporuka dobro doći.
Ne pričajte ružno o sada već bivšem šefu i bivšim kolegama osobi koja će vas zameniti na nekadašnjem radnom mestu. Kao jedno, vaša priča će zvučati kao da se radi o „kiselom grožđu“, tako da vam ionako neće poverovati. Kao drugo, vaš naslednik/naslednica će i sama uvideti s kakvim ljudima sarađuje. I kao treće, možda se vi sa šefom i kolegama niste složili zbog razlika u temperamentu ili nečeg sličnog, a osoba koja je došla posle vas se super složi s njima – onda će to što ste rekli ostaviti negativnu sliku o vama kao o džandrljivoj osobi kojoj ništa ne valja.
Ne ogovarajte bivšeg šefa ni kolege ni pred potencijalnim poslodavcem – pitaće se šta tu tačno nije bilo u redu i pomisliće da bi krivica mogla da bude i do vas, da ste vi ta koja ne ume da se složi s ljudima. Komunikativnost se danas traži za skoro svaki posao, tako da bi vam to bio ogroman minus, moguće i presudan razlog da vas ne prime na posao za koji konkurišete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.