najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mali gafovi na poslu

Uspeli ste da dobijete posao, možda ste čak i dovoljno srećni da vam se posao koliko-toliko dopada. U vašem poslu verovatno postoji bar nekakav oblik hijerarhije i, kao i svaka razumna osoba, nadate se usponu. U međuvremenu, nadate se dobrim međuljudskim odnosima i bar u nekoj meri prijatnom radnom okruženju. Kako biste to ostvarili, onoliko koliko je moguće, evo nekih naizgled sitnih gafova na poslu koje bi valjalo izbeći.

Ne možete uvek da se setite kako se ko zove ili čime se bavi: osim ako su vam to prvi dani na poslu, bilo bi bolje da vam se to ne dešava.

Ovakav vid zaboravnosti, čak i ako je potpuno nenameran, vašoj okolini delovaće kao arogancija – i biće neprijatni prema vama. Čak i ako niste druželjubivi niti zaista zainteresovani, potrudite se da upamtite ovakve stvari sebe radi kako biste izbegle neprijatnosti.

Radite neko vreme i postale ste deo tima – ali se ponekad ipak zaboravite u komentarima i kritikama. Nemojte. Pazite šta pričate, jer nikad ne znate kako vaš ne-baš-najprijatniji komentar može biti shvaćen niti koga ćete uvrediti njime.

Želite da što je moguće brže ostvarite bliske i dobre kontakte, pa se u tu svrhu koristite vrlo intimnim pitanjima ili ispovestima. Ovo može, zaista, brzo da vam stekne kontakte, ali nije baš preporučljiv metod – jer ne možete biti sigurne da ono što kažete neće jednog dana biti upotrebljeno protiv vas.

Sigurne ste da se to neće desiti? Zaista? Da osoba koja vam je prilično lako rekla nešto intimno o sebi neće, ako joj to bude odgovaralo, prilično lako reći nešto intimno o vama?

Dobili ste zadatak i pristali na njega, ali je na vama vidljivo da to činite veoma nerado. Bolje je da ne dopustite da se takve stvari vide na vama – govor tela može reći više od reči, a ne želite da vaši šefovi vide da vam se nešto ne radi. Niste dobile posao da vam se nešto ne bi radilo.

S jednom od koleginica s posla imate naročito dobre odnose. Odlično, to nije ništa neuobičajeno, niti je nenormalno. Samo, bilo bi korisno i po vas i po nju da privatni i poslovni život budu odvojeni, da ne bi došlo do različitih ogovaranja i ružnih priča.

Navikli ste da radite pod stresom, ili naprotiv, navikli ste da radite u miru i tišini. Sada ste na novom poslu – i savršeno je moguće da ćete i u ovom slučaju morati da se prilagođavate novom radnom mestu. Prihvatite to.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike