najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mali problemi sa odećom

Volite vi svoju garderobu. Zato ste je i kupile – jer vam se dopala. Neki komadi garderobe i nisu baš jeftini, pa vas onda dvostruko uzrujava kad imate problema sa odećom (problema koji se ne mogu rešiti običnim ubacivanjem odeće u veš-mašinu, niti samo iglom i koncem). Evo kako neke takve probleme možete rešiti uz sasvim malo muke.
Problem sa krznom: vaša bunda se isprljala duž ivica. Za rešavanje ovog problema biće vam potrebno malo više truda, ali ćete zato proći mnogo jeftinije nego da bundu odnesete na hemijsko čišćenje. U prodavnici zdrave hrane nabavite mekinje (potrebno vam je oko kilogram mekinja), pa ih stavite u veći tiganj i zagrejte na blagoj vatri. Mešajte ih sve vreme kako se ne bi zalepile za dno. Toplim mekinjama istrljajte zaprljane delove bunde i ostavite da odstoji 24 sata. Posle toga bundu dobro isprašite praherom i ostatke mekinja iščetkajte oštrom četkom.
Problem sa vunom: moljci su vam oštetili vuneni predmet. Ukoliko ste vešte sa iglama za pletenje, ovaj problem možete rešiti hvatanjem petlji i popunjavanjem rupe iglama za pletenje ili kukicom. Ukoliko niste, nabavite poseban lepak za zakrpe, zatisnite rupicu i pređite preko tog mesta s naličja peglom na paru.
Još jedan problem s vunom: posle nekoliko pranja stvorile su se ukovrdžane čupkice. Ma koliko iritirajuće izgledale, one se zapravo lako uklanjaju. Možete upotrebiti metalnu četku (ima ih u radnjama sa pozamanterijom) koja je pravljena u tu svrhu, a može da vam posluži i četka za čišćenje tašni i obuće od prevrnute kože. Postoji i drastična metoda – da upotrebite brijač za jednu upotrebu (pazite da se ne posečete!) ili specijalnu mašinicu na baterije.
Problem s plišom: pliš je polegao i izgleda staro. To tek ume da bude iritirajuće – pliš bi trebalo da deluje mekano i svečano, a umesto toga deluje otrcano! Srećom, to se sasvim lako rešava: kad uđete u kupatilo da se kupate, obesite plišani odevni predmet iznad kade kako bi upio paru koja se oslobađa – odeća će vam biti kao nova. Problem možete rešiti i peglom na paru, time što ćete odevni predmet od pliša peglati s poleđine, i to tako da peglu držite na desetak centimetara od tkanine. Dlačice na plišu će se uspraviti i tkanina će biti meka i sjajna – kao da ste je upravo kupile.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike