Medicinski turizam (1)

Put u inostranstvo kako bi se obavila medicinska intervencija nije nikakva novost. Novo je koliko takva putovanja postaju učestala, naročito u zemljama zapadne Evrope. Mogli biste se zapitati u čemu je trik – da li su, recimo, lekari u Nemačkoj toliko loši da nemački pacijenti spas moraju da potraže u inostranstvu? Ne radi se tu o kvalitetu usluge, radi se o ceni. Zube je jeftinije popraviti u Češkoj, Poljskoj ili Mađarskoj. Laserske operacije oka jeftinije su u Turskoj, banjsko lečenje je jeftino u Češkoj i Mađarskoj, a estetske operacije su jeftinije kod nas ili u Južnoafričkoj Republici.

Ovakva vrsta turizma doživljava pravi „bum“, pošto razlike u ceni mogu da budu i do nekoliko hiljada evra. Da budemo precizniji, razlike u ceni mogu da budu takve da lečenje u inostranstvu, plus let avionom i troškovi boravka koštaju manje nego lečenje u sopstvenoj zemlji. Samo, da li je i kvalitet lečenja isti? Lekari iz zemalja u koje se putuje radi lečenja tvrde da jeste i da su njihovi lekari odlični stručnjaci. To im niko ne osporava, međutim, postoji jedan drugi problem.

Priličan broj zahvata ipak se ne može obaviti preko vikenda – recimo, za stavljanje mosta potrebno je i do šest dana. Plus, može se desiti da pacijent stigne sa nekoliko pokvarenih zuba, a želi da stavi most. U njegovoj sopstvenoj zemlji zubar bi prvo učinio sve što je moguće da izleči zube, ali prilikom lečenja u inostranstvu zubari će pribeći vađenju živca čak i kad je još uvek moguće lečiti zub – jer vremena za lečenje nema. Čak i ako je lekar veoma pažljiv, moguće su komplikacije koje se vrlo lako mogu desiti tek nakon povratka kući.

U slučaju reklamacije pacijent ima pravo na besplatno lečenje, ali ako je reklamacija na uslugu u inostranstvu, da bi se to pravo ostvarilo, potrebni su advokat, prevodilac, vreme i novac. Jednom kad se dobije pravo na besplatno lečenje, treba ponovo putovati – a put nije besplatan, kao ni troškovi boravka u drugoj zemlji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike