U trendu

Meso – koliko para, toliko zdravlja

Ako vas je naslov naveo na to da pomislite kako je samo najskuplje meso bar nekakvog kvaliteta, nije baš tako. Ipak, prevelika štedljivost kad želite ukućanima da poslužite meso može dovesti do obroka slabe hranljive vrednosti. U čemu je stvar?
Mnoge majke će deci dati viršle za doručak, verujući da im tako obezbeđuju lagan i hranljiv obrok. Nažalost, istina je nešto drugačija. Nije da viršle ne treba jesti, ali viršle se, slično kao i razne mesne paste (pileći parizeri, paštete i slično), prave od krilaca, leđa, karlice, vratova, vezivnog tkiva i kožica, ukratko, od mesa treće kategorije. Nemesni proteini, razni dodaci, aditivi i emulgatori čine da se masa ujednači i lako pakuje. U slučaju viršli dobijeni rezultat nema baš mnogo proteina niti visokohranljivih supstanci, a masnoća ima između 25 i 30%. Suprotno opštem uverenju, viršle nisu dijetalna hrana, a nisu ni baš lako svarljive. Uopšte, meso treće kategorije trebalo bi izbegavati ukoliko imate višak kilograma, povišen holesterol ili povišene trigliceride u krvi.
Kad kupujete meso za trpezu, trebalo bi da, koliko god vam to finansije dozvoljavaju, birate meso prve i druge kategorije. Tu spadaju but, slabina, file, plećka, a kod živine belo meso i batak sa karabatakom. Što se mesnih prerađevina tiče, u one najkvalitetnije spadaju pršuta (skupo, znamo), sušeni svinjski vrat, slanina (ona kvalitetna, naravno). Ukratko, sve ono što je od komadnog mesa i što se ne proizvodi usitnjavanjem.
Ukoliko ste vegetarijanac, možete pomisliti da vas se cela ova priča ionako ne tiče; međutim, i u tom slučaju nije loše znati da su, prema mišljenju stručnjaka, masne kiseline iz biljaka nedovoljne za razvoj moždane mase, pa je zato neophodno da deca do pet godina starosti na svom jelovniku imaju dovoljno mesnih obroka – po mogućnosti, od kvalitetnog mesa, naravno.
Ako ste, nakon ovog teksta, pomislili „joj, gde da nađem pare za toliko mesa?“, to i nije baš toliko mnogo mesa. Uopšte nije neophodno da svaki dan jedete meso – daleko od toga – samo je dobra ideja da, onda kad ga jedete, koristite ono kvalitetno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike