najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mesto za vaš san

Svako ima snove, nešto što želi da postigne – i, neretko, to bude nešto za šta nema vremena. A opet, snovi su neophodni, pokušaji da se ispune nam pružaju veliku snagu, pa bi bilo dobro napraviti mesto za njih. Može da pomogne ako to mesto napravite i fizički.
Zatrpani svakodnevnim obavezama, kao i stvarima za koje smo, iz navike, ubeđeni da ih moramo obaviti, neretko odustanemo od svojih snova. Mada su neki od njih neostvarivi, plus neke i prevaziđemo (recimo, neće svako celog života maštati da se uda za omiljenu zvezdu), ostanu neki neostvareni snovi koji ne bi bili nemogući, samo kada bismo im posvetili nešto vremena i energije. Ne bismo ih ostvarili "preko noći", naravno, ali vremenom bismo mogli, ali, eto, stalno "utrčavaju" neke druge stvari, one su nam preče… I nađemo se u situaciji da smo u rutini posao-kuća-porodica-posao, da osećamo da maltene ništa ili bukvalno ništa ne radimo za sebe, da se sve svodi na puko preživljavanje, a to emotivno i fizički dodatno iscrpljuje, pa snage za bilo šta imamo sve manje, dok nam i zdravlje popušta. Da do toga ne bi došlo, vredi u svoj život ubaciti mesto i za san ili snove – i to i fizički.
Kako fizički? Bukvalno, tako što ćete u svom domu odvojiti kutak koji je za vaš san. Na šta će to ličiti zavisi od vašeg sna. Ako želite da otputujete na neku destinaciju iz snova, to može da bude fotografija te destinacije, koja će vas onda bodriti i podsećati zbog čega odvajate novac na stranu. Ako želite da napišete knjigu, to bi mogao da bude kutak za pisanje. Želite da se bavite slikanjem – kutak za slikanje. Nekad će to biti mesto na kome se bavite postizanjem svog sna, a nekada nešto vidljivo što vas redovno podseća na taj san i na to šta pokušavate da postignete.
U praksi mnogih se pokazalo da ovakvo "mesto za san" zaista funkcioniše, da može da vas podseća i dodatno vas motiviše da ne odustanete; to je slično, recimo, odvajanju posebnog kutka detetu za učenje, s posebnim radnim stolom samo za njega, umesto da domaće zadatke piše za kuhinjskim stolom dok u blizini mama secka luk. Naravno, snove je moguće ostvariti i bez takvog mesta, baš kao što je moguće uraditi domaće zadatke i naučiti lekciju i bez posebnog pisaćeg stola; isto tako, to što će postojati posebno mesto za san (ili za učenje) ne garantuje da će san biti ostvaren ili lekcija naučena. Ali, može da pomogne i da podstakne, pa, ako je moguće obezbediti takvo mestašce u vašem domu, vredi to učiniti.

1 komentar
  1. Esad Beširović

    Slažem se sa vama da je jedan mali kutak potreban gde bi svako mogao da pomalo mašta. Verujte mi, ja sm oduševljen. Odmah sam odlučio da odredim svoj kutak. Veliko hvala.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike