najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mirisno, a štetno

Skoro da i nema žene koja ne voli da joj dom lepo miriše, pa će u tu svrhu upotrebljavati mirišljava sredstva za čišćenje, nekada i osveživače vazduha. Problem je što su neka od tih sredstava veoma štetna i ugrožavaju zdravlje.

Ovog puta ne mislimo na to da sprejevi uništavaju ozonski omotač naše planete i tako doprinose većoj štetnosti sunčevog zračenja i povećanoj verovatnoći da ćete oboleti od raka kože – to se može prilično lako rešiti time što nećete upotrebljavati dezodoranse u spreju, već one u stiku. Mislimo na činjenicu da mnoga sredstva za čišćenje, kao i osveživači vazduha, mogu da smanje funkciju pluća.

O čemu je ovde reč? O hemikaliji 1,4 diklorobenzen (1,4 DCB). Ona se nalazi u sastavu mnogih osveživača vazduha i sredstava za čišćenje, a može izazvati probleme s disajnim putevima. Zato bi trebalo pažljivo pogledati spisak sastojaka svakog proizvoda za čišćenje ili osveživača vazduha koji kupujete, pa ako sadrže ovu hemikaliju, opredeliti se za nešto drugo. Ili bi, makar, trebalo ovakve proizvode držati što dalje od onih kojima bi mogli da zasmetaju, naročito od dece koja imaju astmu ili neke druge probleme s disajnim putevima.

Čak i bez ove hemikalije, nije nikakva novost da osveživači vazduha mogu da izazovu neke zdravstvene probleme, kao što su glavobolja, nervoza ili teskoba. Kako s tim izaći na kraj? Najjednostavnije rešenje jeste da takve proizvode ne koristite, a za prijatan miris u vašem domu postoje i drugi načini.

Jedan od najočiglednijih je, naravno, redovno provetravanje, izuzev ako ne živite u blizini industrijske zone. Pored toga, možete u prostoriju čiji vazduh želite da osvežite da stavite posudicu napunjenu soda-bikarbonom – prilično uspešno deluje – a ako vam se tako više dopada, u tu posudicu možete dodati i nekoliko kapi vama omiljenog eteričnog ulja (nipošto više od toga, da vazduh umesto mirišljavog ne bi postao otužan).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike