Mnoge ne znaju šta ih čeka: Babica otkrila sve detalje na porođaju

Sva priprema za porođaj, čitanje i gledanje edukativnih videa, ne mogu u potpunosti da pripreme ženu za porođaj. Činjenica je da mnoge majke tek tamo dožive situacije koje nigde pre nisu mogle da pročitaju.

Kako bi ženama rasvetlila manje poznate situacije, babica sa britanskog Kraljevskog koledža Mišel Lin, objasnila je brojne detalje koje vredi znati.

Kakav je osećaj kada vodenjak pukne?
Često žene to ni ne osete, ali primete da su mokre. Druge žene osete kao da je nešto izletelo iz njih. Sa pucanjem vodenjaka trudovi ne moraju odmah da počnu. Kod nekih žena mogu, a kod nekih počinju čak i satima kasnije – ispričala je profesionalni savetnik Lin za Mirror.

Kako izgledaju trudovi?

Način na koji je beba smeštena može puno da utiče na trudove, objašnjava Lin. Početak trudova može da izgleda poput menstrualnih bolova.

Ako je beba okrenuta licem prema majčinim leđima tada je bol više usmerena prema prednjem delu ženinog trupa, preko abdomena. Neke bolove mogu da osećaju u talasima.

Takođe kontrakcije se mogu osetiti na vrhu materice pre nego ih žena „oseti“. Ako je beba okrenuta licem prema majčinoj prednjoj strani tela, tada žena obično bol oseća jače u kičmi.

Šta se događa pod epiduralnom anestezijom?

Trudnice koje dobiju epiduralnu anesteziju obično moraju da leže i kretanje im je ograničeno. Moguć je gubitak osećaja u nogama. Budući da je to anestezija, moguć je i pad pritiska. To može da prouzrokuje nuspojave i kod majke i kod bebe pa je nužno da žena dobije infuziju.

Lin dodaje da ponekad epiduralna može da deluje samo delmično, a ponekad uopšte da ne deluje.

Pupčana vrpca i mogući problemi

Kada izađe bebina glava, babice ili lekari obično kažu da nije potrebno više pritiskati. Ako se pupčana vrpca obmotala bebi oko vrata, osoblje će pokušati da je raširi i oslobodi bebu. Ako to nije moguće, presećiće je, kako bi omogućili porođaj ostatka bebe.

To se u novijoj praksi ne preporučuje jer diranje pupčane vrpce ometa njen rad. Ako se ona prerano preseče to znači da je treće porođajno doba znatno otežano (vreme koje počinje detetovim rođenjem i završava porođajem posteljice), ispričala je Lin.

Pupčana vrpca retko puca tokom porođaja ali može da pukne tokom trećeg porođajnog doba ako se jako povuče.

Ako majčino nastojanje da porodi posteljicu ne uspe, postoji opcija da se posteljica ručno ukloni.

Stanje dole nakon porođaja

Oko 85 posto žena koje su rodile vaginalno doživele su neku vrstu perinealne traume. Reč je o oštećenjima vaginalne kože koje nastaju spontanim pucanjem međice, epiziotomijom ili zbog šavova i/ili hemoroida.

Što je rana veća, duže će vremena trebati da se zaceli. Potrebno je ispirati vaginalno područje običnom vodom nakon svakog mokrenja, osušiti i često menjati uloške, savetuje Lin.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike