Moja kućica, moja slobodica

Uređenje stana zahteva dobro promišljanje (često praćeno glavoboljom), planiranje finansija i učešće svih članova porodice. Obično je gamemaster ove igre – žena, ili bar ženski deo porodice. Ali, ovaj posao nije puko „odabiranje boja i dezena“, već često zahteva kompletan angažman, ostvaren kroz nabavku materijala i predmeta, dogovaranje sa majstorima i beskrajno obilaženje radnji. Zato je korisno unapred isplanirati kupovinu i uskladiti želje svih ukućana sa finansijskim mogućnostima.

Iako „umiveni“ enterijeri sa strana skupih časopisa deluju najčešće kao nedostižan san, situacija ipak nije beznadežna. Stvari stoje slično kao kada poželite da nosite prelepu haljinu poznatog dizajnera: odnećete slike proverenoj krojačici, prostudirati ih zajedno i – uraditi vernu kopiju. To se odnosi i na uređenje stana: malo inventivnosti, dobre volje i zajedničkog rada sigurno će dati dobre rezultate.

Aktuelni trend u uređivanju enterijera naginje ka minimalizmu i „čistom“ izgledu 80-tih. Vreme obilja, raskošnih prostorija i zlatnih ukrasa je prošlo – to, sigurno, olakšava finansijsku konstrukciju uređenja.

Stručnjaci koji se bave ovim i sličnim pitanjima tvrde da nije neophodno doterati svaki detalj i sve perfektno uklopiti. Njujorška dizajnerka Rima Suqi čak smatra da „preterano uređene“ sobe deluju veštački, kao da u njima i ne žive ljudi. Savet glasi da se ne treba ustručavati od kombinovanja stilova, ili eksperimenata (za one hrabre). Prostor treba, makar u delu, da odražava one koji u njemu borave: u suprotnom će ostavljati utisak sterilnog i veštačkog okruženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.