Najbolja biljka za vas

Vaša majka ima baš lepo cveće u saksijama. Dopada vam se to, lepo vam je to cveće, stvarno je ukras njene terase (sobe, kuhinje…) i povremeno razmišljate da i vi nabavite neku biljčicu. Vaša majka, kao i vaše prijateljice i rođake koje vole cveće, podržavaju tu vašu ideju, samo, vi zaista nemate vremena da toliko brinete o biljčicama, ma koliko vam lepe bile, kao vaša majka. Niste sigurne ni kakve biljke bi vam se najviše dopale. Evo nekih predloga, šta bi iz biljnog sveta moglo da se uklopi u vaš karakter (nijedna od ovih biljaka ne zahteva da se svaki dan “vrtite” oko nje – sve su pogodne za žene koje vole biljke, ali nemaju baš mnogo vremena koje bi im posvetile).

Ukoliko obožavate boje, uživale biste u orhideji ili ciklami svetlih tonova. Ove atraktivne biljke nisu nimalo zahtevne: za njihovo optimalno održavanje sasvim je dovoljno zalivanje jednom nedeljno i indirektno svetlo.

Minimalista ste, a uz to, pretrpane ste obavezama i rasejane, pa su se vaši raniji pokušaji uzgajanja biljaka neslavno završavali (čitaj: nakon izvesnog vremena biste primetili neku čudnu sasušenu stvar u saksiji i niste bile sigurne kada je i kako to dospelo u vaš stan). Verovatno pogađate da su kaktusi idealni za vas. Svi kaktusi uživaju u prirodnom osvetljenju, pa je najbolje da ih stavite u prozor. Što se zalivanja tiče, sasvim je dovoljno da to uradite jednom mesečno.

Uporni ste i veoma strpljivi; želite biljku koja će dugo biti s vama i dostići impresivan izgled. U tom slučaju, verovatno bi vam bilo interesantno da pokušate sa oleanderom. Oleander zahteva toplo i sunčano mesto, a dovoljno ga je zaliti jednom u dve nedelje. Ako budete uporni u nezi svog oleandera, posle nekoliko godina imaćete drvo koje prelepo cveta i miriše na Mediteran.

Stalno ste pod stresom i volele biste da se opustite: ako je tako, predlažemo vam jasmin. Njegovi cvetovi izgledaju nežno i prefinjeno, pravi neopterećujući praznik za oči, a miris jasmina je prijatan i smirujuć. Jasmin treba zalivati jednom nedeljno, a traži samo indirektno svetlo – definitivno neće doneti dodatan stres u vaš život, a pomoći će vam da se opustite.

Ostavite komentar