U trendu

Nakit na plaži

Čest je savet da se na plažu ne nosi nikakav nakit. Ipak, kako su i ove sezone moderne krupne i višestruke ogrlice, modni časopisi puni su slika preplanulih lepotica u bikinijima ili letnjim haljinicama okićenih niskama perli i lancima oko ruku i vrata. To nije redak prizor ni na našim plažama. Ukoliko želite da ponesete nešto od nakita na plažu, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju.
Podrazumeva se da se na plažu ne nosi skupocen nakit (niti bilo šta skupoceno, kad smo već kod toga, osim ako planirate da unajmite nekoliko ljudi da paze na vašu imovinu). Običniji zlatni lančić ili narukvica, bižuterija napravljena od plastike, kože, stakla, drveta, jeftinog ukrasnog kamenja, školjki, raznih vrsta semena – učiniće, međutim, da se osećate lepo, a nećete biti u prevelikoj opasnosti da budete pokradene. U svakom slučaju, dok se sunčate, trebalo bi da skinete nakit, kako vam ne bi ostao beli trag na koži, a tako bi trebalo da postupite i kad idete u vodu.
Šta bi, onda, moglo da vam ošteti nakit? Rečna i morska voda ne deluju na plemenite metale, ali kreme za sunčanje i negu tela mogu da im promene nijansu; srebro, recimo, od njih može da potamni. Plastika, poludrago i drago kamenje, kao i ukrasne školjke – otporni su na vodu, ali nisu na ogrebotine, mehaničke udarce i duže trenje. Jeftini metali brzo potamne. Koža, drvo, semenke i slični prirodni materijali nimalo ne podnose kvašenje; čak i ako su prelakirani, to nije pouzdana zaštita.
Ukoliko, dakle, i vi želite da izgledate kao okićene preplanule lepotice iz modnih časopisa, možete – samo, ne sunčajte se s nakitom, ne nosite ga u vodu, pazite da vam ga ne ukradu dok se kupate… Hm. Možda je ipak praktičnije da na plažu u toku dana ne nosite nakit – a da preplanula okićena lepotica budete uveče (može i u romantičnoj šetnji plažom, zašto da ne?).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.