Nasmejana kao leti

Leto je prošlo, a sa njim, čini se, i vaše dobro raspoloženje. Nema više zabave i bezbrižnog opuštanja; vratile ste se u sivilo svakodnevice i nekako se vučete kroz sivu i blatnjavu jesen, ponovo zatrpane obavezama. Da li mora tako? Moramo li da budemo neraspoložene sve do sledećeg leta? Ne! Evo malih saveta kako da povratite dobro „letnje“ raspoloženje.

Zaboravite na tamne i beživotne boje. Okružite se vedrinom! Premda na poslu verovatno nije baš umesno da nosite jarke boje, to ne znači da siva mora da dominira. Obucite se u nežne boje koje vam prijaju; ako želite, obradujte svoje oči nekim jarkim detaljem – videćete da će to nasmešiti i vaše kolege. Blatnjavo i kišno vreme? Razvedrite se veselim, šarenim kišobranom – jarke boje na kišobranu nikom ne smetaju. Kod kuće se okružite bojama poput žute i narandžaste: one popravljaju raspoloženje, a dovoljni su vam i jastučići u tim bojama, pa da osvežite izgled sobe.

Izgubile ste lepu bronzanu boju koja vam se dopada, a nemate vremena za solarijum? Ništa zato! Nabavite kremu za samopotamnjivanje i začas ćete povratiti letnju boju, a i vaša koža će vam biti zahvalna – solarijumi su nezdravi.

Setite se šta vam je prijalo u toku leta. Vesela muzika? To možete sebi da upriličite i tokom tmurnijih dana – nabavite CD sa muzikom koju ste slušale tokom leta i obradujte svoje uši. Setite se hrane koju ste jeli, pa je spremite ponovo – ako ne preterujete sa količinom, i niste bolesne, sladoled možete jesti i zimi. Nedostaju vam neki mirisi? Nabavite odgovarajuća eterična ulja i neka vam ceo stan zamiriše na leto!

Opuštajte se kad za to imate priliku. Izađite sa prijateljicom na kafu ili, ako možete, na brzu vožnju – to će vam sigurno podići raspoloženje. Redovno vežbajte, jer vežbanje opušta i pomaže da se „izbace“ frustracije. Ako volite da trčite, ne odustajte zbog hladnijeg vremena – biće dovoljno da se malo bolje utoplite i da se pre trčanja zagrejete.

Okružite se fotografijama sa letovanja. One će vas podsetiti na lepa mesta na kojima ste bili i na vedro letnje raspoloženje.

Na kraju, dajte mašti na volju: setite se šta vas je sve radovalo u toku leta i na koji način možete to da „prebacite“ u tmurnija godišnja doba. Oraspoložiće vas već i samo sećanje, a smišljanjem strategija izvući ćete se iz depresivne svakodnevice.

Najvažnije: potrudite se da svakog dana nađete povod da se nasmejete – smehom ćete oraspoložiti i sebe i one koji su vam dragi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.