Navika se stiče

Kada je ili neophodno uvesti neku promenu, ili je poželjno uvesti je, recimo, u način ishrane, mnogi će se braniti time da ne mogu oni to, jer nisu tako navikli. Probali su, ali nisu navikli, nije im išlo, pa su odustali. Međutim, to je samo izgovor – navike se stiču, niko se nije rodio s njima, a ako ste stekli neke navike, možete da steknete i neke druge.
Stvar sa sticanjem navika je što to traje. Možete vi da čvrsto rešite da ćete od sutra svakog jutra raditi malo gimnastike, malo se razgibavati, ali to ne znači da će vam jutarnje vežbanje preko noći preći u naviku. Krenućete puni elana, možda će tako biti i nekoliko dana, onda ćete propustiti jednom, pa još jednom, pa će vas mrzeti… Neke druge stvari radite rutinski, ali ovo vam ne spada u rutinu, i onda se vratite u ono što vam je uobičajeno.
A ne mora tako. Ne ako istrajete, ako sačekate da steknete novu naviku. Nekad je potrebno nekoliko nedelja, a nekad i nekoliko meseci kako biste stekli novu naviku – ni one prethodne niste stekli preko noći, zar ne? Ako ste godinama ustajale u poslednji sekund da se nekako oteturate na posao, svakako da nećete odmah početi veselo da ustajete dvadeset minuta ranije kako biste radile jutarnju gimnastiku. Potrajaće dok vam to pređe u naviku.
Ali, ako ne odustanete, ako nastavite tako, preći će vam u naviku. Počećete to automatski, rutinski da radite, kao što i druge stvari radite rutinski. I neće vam više biti teret, jer ćete se navići na to – zapravo, jednom kad naviknete, pitaćete se u čemu li vam je "frka" bila, kad je sasvim normalno da i to radite.
Strpljenja. Steći ćete i tu novu naviku – vaše stare navike nisu "zacementirane", nije da ne možete da se odviknete od nečeg starog i naviknete na novo. Ako ne odustanete, uspećete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike