Ne budite rezerva

Prijatelji su super – osim onda kada nisu. Svako ljudsko biće imaće mane, ali neke od tih mana ne bi trebalo tolerisati, kao što je sklonost izvesnih osoba da vas tretiraju kao rezervu.
Na šta konkretno mislimo? Recimo, na situaciju kada imate slobodnog vremena ili znate da ćete tad-i-tad imati slobodnog vremena, pa pozovete dobru prijateljicu da biste izašle zajedno. A njen odgovor ne bude ni da ni ne, već nešto neodređeno – u suštini, izaći će s vama ako ne bude izlazila s dečkom ili nekim drugim prijateljicama. Vi ste joj rezervna varijanta ako ne bude imala ništa bolje u izgledu.
Ovo definitivno nije ponašanje koje bi trebalo tolerisati, jer ćete se u suprotnom samo osećati poniženo. Može se desiti da vaša prijateljica ponekad tako postupi, uz objašnjenje da se s nekom određenom osobom već dogovarala, ali još nije sigurna za taj dogovor, pa vas zamoli da sačekate na njen odgovor jer ni sama ne zna da li je slobodna – ali je i tada na vama da odlučite hoćete li je čekati ili ne. A da vas konstantno tretira kao rezervu je u potpunosti neprihvatljivo.
Da li ovo znači da se treba posvađati s takvom prijateljicom, ili smesta prekinuti prijateljstvo? Ništa toliko drastično. Sasvim je dovoljno da, kad vam sledeći (ko zna koji) put odgovori nešto tako neodređeno, to tretirate kao da vam je rekla: “Izvini, imam već nešto planirano”, ljubazno joj odgovorite: “Dobro, videćemo se neki drugi put onda”, i prekinete razgovor. Na taj način joj stavljate do znanja da odbijate da budete rezerva (i to najmanje bitna rezerva) za slučajeve kad ona baš nema ništa pametnije da radi; trebalo bi da shvati poruku.
Može li se desiti da ona prekine prijateljstvo nakon toga? Nije verovatno, ali ni nemoguće – ako tako postupi, znači da ste joj bili potpuno nebitni, pa ne bi ni trebalo da žalite. Moguće je da će još poneki put pokušati da vas tretira kao rezervu, da će zaključiti da ste to veče bili nervozni, ali da je inače sve po starom; u tom slučaju, svaki put joj na istovetan način stavite do znanja da takav tretman ne prihvatate. Ukoliko joj je stalo do vas, modifikovaće svoje ponašanje i tretirati vas s poštovanjem koje vaše prijateljstvo i vi kao ličnost zaslužujete.

2 komentara

  • Nataša Gajić

    Pročitajte knjigu o začecima robovlasništva znate već gdje, da bi vam bilo jasno o čemu se priča, a zove se “Sveta glad”. Ja čitam po drugi put. Glad za ljudima?!

  • Jovana Nikolić

    Tretirati nekoga kao rezervu – to nije tako lako suzbiti kod osobe koja se tako ponaša. Jedna od mojih najboljih drugarica odavno već spada u grupu nepoželjnih ljudi, jer se tako ponašala prema meni, ali i prema svim našim zajedničkim prijateljima pune tri godine, tj. od kada je postala “faca”, “riba”, “mačka”, fufa u društvu. Kulirala sam je ponekad, ali i pokušavala da doprem do nje da bih na kraju saznala da nas smatra dosadnim i nezrelim. Dakle, nisu te osobe baš uvek nesvesne svojih postupaka, nekada su jednostavno prave kučke (a to im možda i nije urođeno nego se javi sa određenim godinama ili “uspesima”). Moj savet je da im otvoreno kažete na čemu ste i kako se osećate, a ponekad bogami i vi njih da iskulirate, jer je tu potreban čvrst karakter. Oni se suviše lako naviknu na robovlasništvo…

Ostavite komentar