U trendu

Ne igraju vam se igre na okupljanjima

O igrama se često misli kao o nečemu za decu, ali igraju se i odrasli – nije neobično da se na nekom neobaveznom okupljanju vi i vaši prijatelji igrate pantomime ili slične igre. I to je lepo, ako ste raspoloženi za to – ali ako niste, postavlja se pitanje hoće li biti nepristojno ako ne učestvujete.
Najkraći odgovor je: neće. Osim ako ste za to okupljanje dobili formalnu pozivnicu, i na pozivnici je naznačeno da će biti i te vrste igara, pa prihvatanjem poziva i dolaskom na zabavu automatski pristajete i na te igre, nije nimalo nepristojno odbiti da učestvujete – a ako jeste bilo formalnih pozivnica te vrste, onda možete poslati učtivo izvinjenje i reći da ste, na svoju veliku žalost, sprečeni da dođete, i izraziti nadu da će se svi lepo provesti.
Sad, to što odbijanje da učestvujete u igrama nije nepristojno ne znači da će vam biti lako da se "izvučete" iz te aktivnosti, jer će vas najverovatnije i domaćini i ostali gosti nagovarati da ipak učestvujete; gostima bi moglo da se ne dopadne što se izdvajate, a domaćini bi vaše odbijanje mogli čak da shvate i kao uvredu, kao što se neki domaćini uvrede kad kod njih ne pojedete tonu hrane, makar im vi rekli da stvarno niste u stanju toliko da jedete, ili da iz zdravstvenih razloga to ne smete da učinite.
Šta tada? "Caka" je u tome da ne ispadnete nedruželjubivi ni kao da se nešto posebno izdvajate. Možete, recimo, ponuditi da beležite rezultate, ili reći da ćete vi za vreme igre da operete sudove, da se divni ljudi koji su vas pozvali ne muče (samo pazite da pranje sudova ne ponudite domaćinima koji bi to shvatili kao uvredu, kao da su nesposobni da to sami učine – ima i takvih, mada će vam većina biti zahvalna za tu vrstu pomoći). Ili, možete se potruditi da delujete jako slatko i zamoliti da vam dopuste da samo gledate, kao da je to za vas posebno zadovoljstvo i povlastica – i tako, na neki način, učestvujete, a ne radite ono što vam se stvarno uopšte ne radi.
Ako ništa od toga ne "upali", i nastave da navaljuju na vas, a vama zaista nije do te vrste igara, nastavite, uz osmeh, da odbijate. Ukoliko ostanete dovoljno uporni, na kraju će vas pustiti na miru – a ako se neko i malo naljuti na vas, ne uzrujavajte se zbog toga, jer zaista niko nema pravo da vas tera na nešto što ne želite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike