U trendu

Ne izgubiti samopouzdanje zbog dece (2)

Juče smo pisali o potrebi da mama zadrži svoje samopouzdanje bez obzira na to da li je dete u nečemu pogrešilo, jer uspeh ili neuspeh deteta nisu nužno povezani samo s njom, a detetu je neophodno i da od roditelja vidi da to što je dobilo jedinicu nije propast sveta niti će oni prestati da ga vole zbog toga. Danas dajemo konkretne predloge kako to učiniti.
Za početak, potrebno je da imate zdrave odnose s decom, partnerom, porodicom i prijateljima, što će reći odnose u kojima postoje međusobno poštovanje, ljubav i podrška. Zatim, nemojte nipošto zaboraviti da odvajate vreme i za sebe lično, za sopstvene potrebe, umesto da sebe uvek stavljate na poslednje mesto – ne kaže se uzalud da ko nije za sebe, nije ni za druge.
Organizacija! Svako bi hteo nešto svoje, da se ponaša onako kako mu je najzgodnije, a mama često bude centar svega i trudi se da udovolji svima. Pokušajte da vam život ne bude konstantan haos, već unesite i nešto organizacije u njega, ne samo organizacije sopstvenog vremena već bez stida i krivice dodelite i ostalima obaveze koje su u stanju da izvrše i saopštite im šta očekujete od njih. Zaista nije na vama da završavate ama baš sve, naročito ne ako su i deca u stanju da očiste sopstvene sobe i spreme sebi užinu kad ogladne, a suprug da izbaci đubre i opere sudove (recimo). Osećajte se važnom, ali ne samo tako što ćete trčkarati oko ukućana. U svakom periodu vašeg života trebalo bi da postoji nešto do čega vam je stalo, nešto za šta osećate da vam je jako bitno a da nije vezano isključivo za posao ili porodicu – odvojte nešto vremena za to, pomoći će vam da osećate da doprinosite nečemu velikom i da ste važni i van firme i porodice. To ne mora da bude nešto užasno krupno (kao spasavanje ozonskog omotača oko cele planete) niti dugotrajno; može da bude i, recimo, organizovanje redovnih poseta i sakupljanje pomoći za prijateljicu koja je u bolnici.
Ne zaboravite ni na sopstvene snove. Majke i prečesto zaborave na njih, trudeći se da udovolje potrebama svih oko sebe – ne dopustite da vam se to desi. Naravno, ne zaboravite ni na zabavu i smeh. Vaša porodica uživaće u nasmejanoj mami, a, koliko god godina imali, nije neprimereno ako povremeno uradite nešto luckasto ili nešto što uopšte ne liči na vas. To će doneti radost i vama i vašoj deci i pružiti vam dragocen osećaj da su i vama i dalje dopušteni ludiranje i igranje (naravno, ne treba to baš konstantno raditi, kako vaša deca ne bi izgubila osećaj da ste vi ipak neko stariji u čije se vođstvo mogu pouzdati).
Sve navedeno pomoći će vam da zadržite samopouzdanje bez obzira na trenutne uspeščiće i neuspeščiće vaše dece, i zato bi trebalo pokušati da to što je navedeno i ostvarite. Međutim, nemojte iz vida izgubiti ni sledeće: nije moguće da uspešno sprovodite sve što smo naveli u svakom trenutku. Dešavaće se da okolnosti to jednostavno ne dopuste, da od nekih stavki, ili od većine njih, privremeno morate da odustanete. Pokušajte da se ne nervirate zbog toga, niti da to smatrate za propast – važno je samo da ne odustanete u potpunosti. Vi činite ono što možete, koliko je ljudski moguće, i ako ne odustajete svaki čas kod i najmanje preprekice, uspećete. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.