U trendu

Ne obmanjujte sebe! (1)

Svi mi ponekad obmanjujemo sebe; to čak nije uvek ni svesno (tada je opasnije, jer pojma nemamo šta zapravo radimo sebi). Nekad će ta samoobmana biti nešto što nam zaista pomaže, recimo, kad kažemo sebi da nemamo vremena da detaljno spremimo stan (a, uz dobru organizaciju, vreme se može naći) – tu se radi o slučajevima kada je ispod te obmane zapravo neka istina, u ovom slučaju da zaista nije toliko bitno da baš svaki ćoškić bude blistavo čist – mnogo je bitnije da budete odmorne i dobro raspoložene.

Ipak, mnogo češće je samoobmanjivanje štetno. To su slučajevi kada, u nekoj vrsti samoodbrane, ili iz lenjosti krijemo od sebe nešto što ne bi trebalo da krijemo od sebe. Slučajevi kada, uporno i protivno svakoj logici i svim dokazima, vidimo ono što želimo da vidimo – a takvo viđenje nam se nužno, pre ili kasnije, obije o glavu. Da biste izbegle najčešće samoobmane, evo koje su. Moguće je da će vam se neke od njih učiniti glupim i „providnim“, ali iznenađujuće je koliko često baš takve laži govorimo sebi.

Nije pitao za broj mog telefona jer on nema telefon: to je slično kao i kada kaže da nema potrebe da zapiše vaš broj, jer će ga sigurno zapamtiti. Drugim rečima, nezainteresovan je za vas – i zato ga ne zanima vaš broj telefona.

Ma, ne, nije on odmeravao onu devojku, samo mu se sviđaju njene kožne pantalone (neobične cipele, kožna jakna…). Odmeravao ju je, budite sigurne u to. Ipak, to ne znači ništa samo po sebi – i muškarci koji su u vezi često gledaju devojke, pa to ne znači da će bilo šta da urade s njima; isto kao što će i žene u vezi gledati druge muškarce i uživati u njihovoj pažnji, bez ikakve namere da urade nešto s njima. To je sve u redu. Međutim, ne zavaravajte se – jeste je odmeravao (moguće je da je pri tom zamišljao kako bi te kožne pantalone vama stajale).

Ova mlečna čokolada uklapa se u moje dnevne potrebe za kalcijumom. Da li stvarno verujete u to? Postoje i mnogo bolji izvori kalcijuma od čokolade. A i bolje je da lepo rešite da uživate u čokoladi bez osećaja krivice nego da lažete sebe.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike