Ne odričite se rođendana!

Kao deca, radujemo se rođendanu – danu koji nam je posvećen, poklonima koje dobijamo, slavlju, veselju… Kako godine odmiču, ne samo da sve ređe slavimo rođendan (ako ga uopšte slavimo) već i sve ređe osećamo tu vrstu detinje radosti kada je toliko toga novo i predivno i za oduševljavanje. Toga se ne bi trebalo odreći, koliko god godina imali.
Rečeno je da nema ničeg novog pod suncem, i to je u neku ruku tačno. Nema. Međutim, nijednoj osobi na celoj planeti nije poznato baš sve što postoji – što znači da će uvek biti nečega što je novo nama. A to pak znači da, koliko god godina imali, uvek možemo naći nešto što nam je novo i što će nas oduševiti kada ga prvi put iskusimo. Naravno, postoje i one stvari koje su nas kao decu oduševljavale, kao što je omiljeni slatkiš, i koje će imati moć da nas oduševe i danas. Recimo, kao male ste obožavale šećernu vunu i uvek se njome umazale, ali vam danas deluje kao da biste izgledale nezrelo ako se time zasladite. Verujte, ne biste, teško da bi vas neko uopšte posebno zagledao dok je jedete pa da mu bilo kako delujete, a pored toga, kakve veze ima i ako izgledate neozbiljno nekome ko vas vidi na vašaru i koga ne poznajete niti on/ona poznaje vas? Mesta na kojima se prodaje šećerna vuna su ionako predviđena za zabavu i za ludiranje, tako da biste nezrelo izgledali samo zaludnim zlobnicima.
Ovde se, zapravo, ne radi toliko o rođendanu kao takvom. Možete, naravno, i da napravite proslavu svog rođendana (makar i sami pekli tortu) sa sve balonima i, ako želite, konfetama (nemojte odmah o tome da te konfete posle treba usisati!), ukoliko će vas to razveseliti i pružiti vam osećaj detinje radosti o kome govorimo. A možete uraditi i nešto drugo – ponovo se, poput deteta, „udaviti“ u omiljenim slatkišima (ne svaki dan, naravno), uživati u vožnji u luna-parku, isprobati neko slasno novo jelo, duvati mehuriće od sapunice… Bilo šta što vam zvuči zanimljivo i kao nešto za oduševljavanje, bilo da obnavljate poznato vam uživanje ili isprobavate nešto novo (može i kombinacija, kao što je omiljeni slatkiš s novim ukusom koji je izmišljen u međuvremenu).
Koliko god godina imali, ne odričite se svog prava na zadovoljstvo i radost nalik na dečje – ako se potrudite, uvek možete naći nešto što će vam takvo zadovoljstvo pružiti i učiniti vas veselim poput deteta koje u potpunosti živi ovde i sada, u ovom jedinstvenom, neponovljivom trenutku. Uživajte!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike