najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ne ostavljati bebu da plače

Beba se rasplakala – opet. A znate da je nahranjena i da su joj pelene nedavno promenjene. Da li odmah trčati da je uzmete u naručje ili je ostaviti da se sama smiri? Kad-tad će se smiriti, tu nema šta, samo da li je po bebin razvoj (i po vaše nerve) bolje da nauči sama da se smiri ili je bolje da je držanjem umirite vi? To je dilema mnogih mladih roditelja, a kao odgovor na tu dilemu javljala su se različita mišljenja. Neki su smatrali da dete treba ostaviti da se samo smiri, da ga ne treba svaki čas uzimati u naručje kako ne bi kasnije postalo razmaženo, a neki su pak smatrali da je ipak bolje uzeti bebu u ruke. Izgleda da smo dobili konačan odgovor na to pitanje.
Naime, sprovedeno je jedno istraživanje. U jednoj grupi bila su novorođenčad koju su roditelji uzimali u ruke čim se rasplaču i nakratko ih držali da ih uteše, a u drugoj su bila novorođenčad koju su roditelji ostavljali da se sama smire. Tokom tog istraživanja pedijatri su ustanovili da je znatno efikasniji metod da rasplakanu bebu uzmete odmah u ruke i nakratko je držite, dok je ne utešite – u tom slučaju će ređe plakati. Želite brojke? Evo ih: novorođenčad koju su roditelji tešili kratkim držanjem u naručju čim zaplaču prestajala su da plaču nakon dve-tri nedelje. S druge strane, bebice koju su roditelji ostavljali u krevecu da se same smire (što ume da potraje satima) često su plakale i tokom narednih 12 nedelja.
Mala napomena: kad novorođenče neutešno plače, a bol je prouzrokovan grčevima u stomaku (vrlo česta pojava u prvim mesecima života), nije ga moguće utešiti držanjem. Još nešto: otkriće pedijatara o smirivanju dece čim zaplaču ne znači da morate neprestano da držite svoje dete, naprotiv: ukoliko novorođenu bebu stalno držite u rukama, nećete uspeti da je utešite kratkim držanjem u naručju.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike