najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne prihvatati manire nepristojnih

Danas nije retkost da se postavi pitanje jesu li lepi maniri zastareli, prevaziđeni, da li se, zapravo, više postiže grubošću i nekulturom. Oni koji se ponašaju nevaspitano svakako bi se založili za takav obrazac ponašanja, ali ako ste od onih koji uživaju u pristojnosti i lepim manirima, ne treba primati "poduke" od takvih.
Na šta mislimo? Recimo, roditelji su se potrudili da vas nauče lepim manirima, ili vas je naučio neko drugi. Smatrate da je stvar pristojnosti da kažete "Dobar dan", "Hvala", "Molim", da persirate odraslim osobama s kojima niste bliske, da pridržite vrata onima koji dolaze nakon vas, naročito ako vidite da im je takva vrsta pomoći dobrodošla (naravno, nećete baš da izigravate vratara, ali onima koji dolaze odmah posle vas ćete pridržati vrata), ustupićete mesto u prevozu starima, slabima, majkama s decom, trudnicama, maloj deci… To su vam sve normalne stvari. A onda se nađe neko neljubazan ko smatra da je učtivo pozdravljanje i persiranje prenemaganje, opsuje vas jer ste mu/joj pridržali vrata kao da su bangavi, smatra vas za budalu jer ste ustupili mesto u prevozu… Naravno, svakom se može desiti da naleti na nekog nevaspitanog, ali ako takvi susreti i pogrde na vaš račun postanu učestali, nije nelogično zapitati se da li možda grešite vi, a ne oni. Možda je ono što vi smatrate pristojnošću zastarelo i nepotrebno? Možda je neljubaznost sada ispravan način ponašanja?
Logično je postaviti sebi ovakva pitanja. A onda nije loše zapitati se čemu uopšte služe lepi maniri. Odgovor je: zato da se svi osećaju prijatnije. Da svima bude lepše, ne samo vama već i vašoj okolini. A neljubaznost? Možda osoba koja se ponaša neljubazno sebe smatra "modernom", "opasnom", šta sve ne, ali prijatna svakako nije. Onda nije loše upitati se u kakvom svetu želite da živite, u onom u kome je ljudima normalno da se potrude da svima oko njih bude lepo, ili u onome u kome svako samo sebe gleda, a ako ostalima smeta, neka se sklone.
Na svakome je da sam odluči kakav pristup želi i u kakvom bi svetu želeo da živi. Ukoliko želite da budete u svetu u kome je ljudima normalno da se, uz pomoć lepih manira koji ništa ne koštaju niti zahtevaju neki poseban trud, potrude da svima oko njih bude prijatno, savetujemo da ne usvajate ponašanje onih kojima takve stvari nisu bitne.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike