najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne računa se kad pijete nešto osim vode?

Pijte vodu. Pijte vodu. Pijte vodu! Ovo je veoma čest apel nutricionista, praćen upozorenjima kako većina nas unosi nedovoljno tečnosti i koje sve grozomorne posledice mogu da vas strefe zbog nedovoljno tečnosti u organizmu. Istina je da većina nas ne unosi dovoljno tečnosti; istina je i da nam je tečnost u organizmu neophodna. Ipak, da li je istina i sve što se servira u tom "morate piti vodu" paketu? Recimo, da li je tačno da se samo voda računa, da nikakva druga tečnost nije efikasna?
Ovo pitanje se posebno odnosi na napitke koji sadrže kofein, kao što su kafa, koka-kola i čaj. Naime, takvi napici su diuretici, što znači da nas češće teraju da idemo u toalet i da na taj način više gubimo tečnost. Donedavno se verovalo da od napitaka s kofeinom samo gubimo tečnost, i to da gubimo više tečnosti nego što smo tim napicima uneli. Međutim, najnovija istraživanja to osporavaju.
Pokazalo se da je nekadašnja tvrdnja o napicima s kofeinom samo delimično tačna. Jeste, ići ćemo u toalet češće – ali samo malo češće, tako da se u ukupnom balansu tečnosti računaju i napici s kofeinom. Da budemo precizniji, ukoliko popijete do pet šoljica napitaka s kofeinom, količina tečnosti koju tom prilikom unesete nadoknadiće potrebu za odlaskom u toalet. Potrebno je da popijete osam do deset šoljica kafe pa da izgubite vodu.
Što se ostalih tečnosti tiče, i one se i te kako računaju, isto koliko i voda. Korisno je za vaš organizam da popijete i izvesnu količinu vode, jer se ona najbrže apsorbuje i nema drugih sastojaka koje bi trebalo obrađivati, ali potrebe svog organizma za tečnošću možete zadovoljiti i mlekom, čajem, sokovima, supom, kafom… Stvarno nije neophodno da popijete dva litra baš vode kako bi vam organizam normalno funkcionisao – u šta ste se, pretpostavljamo, već uverile i same, bez obzira na različite apele koji su se mogli čuti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike