najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne vodi računa o sebi!

Kada vam je neko drag, može jako da vas brine što ta osoba ne vodi dovoljno računa o svom zdravlju ili o sebi uopšte. Međutim, ne vredi pritiskati ih zbog toga, jer time ništa ne postižete, osim da oni i dalje ne vode računa o sebi.
Recimo, vaši roditelji su vodili računa o vama kad ste bile male, i vi sad osećate obavezu da uzvratite brigom, kad su oni već u godinama a vi u punoj snazi. I strahovito vas brine to što se vaš otac nezdravo hrani, ne kreće se, puši… Upropastiće se tako! Nije da mu vi samo zvocate, dajete mu i puno konkretnih predloga kako bi sve mogao da promeni ishranu, obaveštavate ga o svim štetnim posledicama pušenja za koje ste čule, predlažete mu načine rekreacije prilagođene njegovim godinama… A on ništa, tera po starom, i vi "ludite od brige". I ne možete da prestanete da brinete, pa otac vam je, volite ga, naravno da brinete.
Problem s ovakvim pristupom je taj što, što vi više nekog pritiskate (oca, decu, brata, sestru, partnera, bilo koga), ta osoba se više odupire. Ni dete ne voli da mu se naređuje šta da radi, tek odraslu osobu ne možete naterati. Šta da učinite onda? Ne možete samo tako prestati da brinete, pa volite ih!
Promenite pristup. Kao jedno, pobrinite se da se vi sami zdravo ponašate (zdravo se hranite, krećete se i slično) i pustite da se rezultati takvog ponašanja vide na vama; ako se i vi prejedate, zaista nikoga nećete ubediti da smatrate da je bitno biti umeren. Zatim, potrudite se da ne zvocate, ali i da toj osobi ne olakšavate, pustite je da sama iskusi posledice svog ponašanja. U primeru s ocem, nemojte zbog njega naređivati deci da sve vreme mirno sede, pustite ih da se živahno igraju s njim i da on ubrzo, zbog načina života koji vodi, ostane bez daha. Nemojte se odreći neke igre za celu porodicu koja zahteva koncentraciju koju on nema jer mu je najzahtevnija mentalna aktivnost vegetiranje uz televiziju; pustite ga da ga deca pobede u jednostavnoj igri kao što je "tablić".
A ako ga ni to ne ubedi? Ako ga ni to ne ubedi, ako se sam ne pokrene i ne povede računa, ni sve vaše zvocanje neće ništa učiniti. Usredsredite se na to da vi vodite zdrav život, a on je odrasla osoba i ima pravo da živi kako sam odabere. Ima situacija kada zaista ništa ne možemo da promenimo, jedino što možemo jeste da se usredsredimo na ono što je i dalje dobro i da u tome uživamo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike