najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neke dileme na poslu

Na poslu ne cvetaju uvek ruže, to svi vrlo dobro znamo. Problema uvek ima. Ipak, neki problemi su manji, a neki veći i nekada je zaista teško odlučiti šta bi bilo najbolje učiniti.

Koliko daleko ići da biste dobili posao svojih snova (ili bar nekakav posao), ili da biste zadržali posao? Treba li lagati, cinkariti kolege, ubijati se od posla – sve u ime karijere? Da li ipak postoje i neka druga rešenja, pa da vam savest bude mirna i da možete da zadržite svoj ponos? Evo nekih mogućih dilema i njihovih mogućih rešenja.

Razgovor za posao: pitaju vas da li znate, recimo, španski. Vi ga ne znate i u nedoumici ste da li da slažete – šta ako je potvrdan odgovor na to pitanje presudan kako biste bili primljeni? Bolja je ideja da ipak ne slažete, jer se ne zna šta se može desiti i koliko se pri tom možete osramotiti.

Podrazumeva se da nije dobra ideja samo reći da ne govorite španski (ili koji god jezik ili veština da su u pitanju), već odmah pokazati interesovanje za učenje.

Vaš kolega ili koleginica su nešto zabrljali: da li to reći šefu? S jedne strane, greška koju su oni napravili mogla bi, ukoliko su vam poslovi povezani, da se negativno odrazi na vaš rad i da vi budete optuženi zbog slabog učinka; s druge strane, svakako nećete biti baš popularni među kolegama ako ih budete „tužakali“ šefu. Nije loša ideja da priđete kolegi ili koleginici koji su napravili grešku i da im nasamo kažete da znate šta su uradili – i da ćete biti iskreni ako vas šef bude pitao o tome.

Želite unapređenje: treba li da „krepate od posla“ da biste ga dobili? U principu, prekovremeni rad u kratkom periodu zbog unapređenja smatra se pozitivnim; šefovi uglavnom cene ljude koji su posvećeni poslu, ali nisu opsednuti njime. Stalno se ubijati od posla nije dobra ideja – može vam smanjiti radne sposobnosti, a i dovesti do toga da vas mnogi iskorišćavaju, plus da svi podrazumevaju da vi stalno radite jako mnogo bez nekog posebnog razloga.

Prihvatiti smanjenje plate: da ili ne? Napravili ste grešku i smanjena vam je plata. Šta učiniti u takvoj situaciji (ukoliko vam je plata smanjena jer je firma u lošem stanju i svima su smanjene plate, znate šta vam je činiti)? Neprijatno je, ali neuspeh bi trebalo priznati i nastaviti dalje. Ako je potrebno, razgovarajte sa šefom i recite mu da se greška neće ponoviti, kao i da ste voljni da idete na usavršavanje – time pokazujete da vam je stalo do posla.

Preseliti se ili ne? Imate super društveni život, divnu vezu, sviđa vam se i stan u kome živite – da li prihvatiti odličnu poslovnu ponudu, ukoliko je posao kilometrima udaljen? Ovde je najbolje proceniti šta vam je u životu najvažnije – ako vam je posao od velike važnosti, neće vam preteško pasti da žrtvujete pogodnosti. Stabilna veza će se održati, a moguće je da vam posao neće uvek biti toliko daleko.

1 komentar
  1. Maja Popović

    Dileme nema. U životu se bavite ili poslom ili karijerom. Te dve stvari ne idu zajedno, nažalost, bar ne na ovim prostorima i u ovo vreme. I zato se opredelite na vreme – da li vam je bitna karijera – i ukoliko jeste, radite na pravljenju svoje karijere. Ali do karijere se ne dolazi radom, znanjem, iskustvom… To je potrebno za “doživotne magarce“. A za karijeru je potrebno nešto sasvim drugo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike