najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neke istine i zablude o trošenju kalorija

Rešile ste da smršate i oslobodite se viška masnog tkiva. Volite da ste informisane i da znate tačno šta radite i zato ste o tome čitale sve i svašta i raspitivale se kod prijateljica koje su isprobale različite metode mršavljenja i trošenja kalorija sa različitim uspehom. Na kraju krajeva, zašto napraviti nepotrebne greške, ako ih je već neko napravio pre vas i ako vi možete nešto iz toga da naučite? Kaže se da se na greškama uči, ali to ne moraju nužno biti vaše greške. U tu svrhu, evo nekih raširenih zabluda o trošenju kalorija – kako biste mogle da ih izbegnete.
Neophodno je da vežbate barem 30 minuta u kontinuitetu kako biste istopile makar malo masti: to je veoma česta zabluda. Istina je da vaše telo neće primetiti nikakvu razliku između kontinuiranog vežbanja od pola sata i, recimo, prepodnevnog vežbanja od deset minuta i popodnevnog od 20. Koliko ćete masti istopiti zavisi od ukupnog vremena provedenog u vežbanju, kao i od intenziteta i nivoa vežbi.
Merači kalorija na spravama kao što su trake i bicikl su pouzdani: nažalost, baš i nisu. Kao jedno, većina ovakvih mašina podešena je da povećava broj utrošenih kalorija za 20% (valjda da biste se ohrabrile kad vidite koliko ste kalorija sagorele). Plus, one ne uzimaju u obzir količinu vaše mišićne mase (što je veća mišićna masa, više se kalorija troši), kao ni vašu građu.
Ukoliko ste fizički aktivne u toku prepodneva, to će dovesti do toga da vaše telo troši kalorije u toku celog dana: još jedna česta zabluda i veoma popularna. Na vašu veliku žalost, nije tako – kalorije se troše samo u onim trenucima kada vežbate (ako ne računamo sitnu potrošnju kalorija koja se dešava tokom disanja i ostalih telesnih procesa), a najviše kalorija troši se kardio i aerobnim vežbama. Dobro je znati i to da vežbe koje uključuju tegove ne ubrzavaju ovaj proces.

1 komentar
  1. Milan Jovanović

    Nema to veze, kako tegovi ne troše kalorije, tegovi su jedan od načina da se skine procenat masti, naravno uz kardio trenig.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike