Neke istine i zablude o trošenju kalorija


Rešile ste da smršate i oslobodite se viška masnog tkiva. Volite da ste informisane i da znate tačno šta radite i zato ste o tome čitale sve i svašta i raspitivale se kod prijateljica koje su isprobale različite metode mršavljenja i trošenja kalorija sa različitim uspehom. Na kraju krajeva, zašto napraviti nepotrebne greške, ako ih je već neko napravio pre vas i ako vi možete nešto iz toga da naučite? Kaže se da se na greškama uči, ali to ne moraju nužno biti vaše greške. U tu svrhu, evo nekih raširenih zabluda o trošenju kalorija – kako biste mogle da ih izbegnete.
Neophodno je da vežbate barem 30 minuta u kontinuitetu kako biste istopile makar malo masti: to je veoma česta zabluda. Istina je da vaše telo neće primetiti nikakvu razliku između kontinuiranog vežbanja od pola sata i, recimo, prepodnevnog vežbanja od deset minuta i popodnevnog od 20. Koliko ćete masti istopiti zavisi od ukupnog vremena provedenog u vežbanju, kao i od intenziteta i nivoa vežbi.
Merači kalorija na spravama kao što su trake i bicikl su pouzdani: nažalost, baš i nisu. Kao jedno, većina ovakvih mašina podešena je da povećava broj utrošenih kalorija za 20% (valjda da biste se ohrabrile kad vidite koliko ste kalorija sagorele). Plus, one ne uzimaju u obzir količinu vaše mišićne mase (što je veća mišićna masa, više se kalorija troši), kao ni vašu građu.
Ukoliko ste fizički aktivne u toku prepodneva, to će dovesti do toga da vaše telo troši kalorije u toku celog dana: još jedna česta zabluda i veoma popularna. Na vašu veliku žalost, nije tako – kalorije se troše samo u onim trenucima kada vežbate (ako ne računamo sitnu potrošnju kalorija koja se dešava tokom disanja i ostalih telesnih procesa), a najviše kalorija troši se kardio i aerobnim vežbama. Dobro je znati i to da vežbe koje uključuju tegove ne ubrzavaju ovaj proces.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Milan Jovanović

    Nema to veze, kako tegovi ne troše kalorije, tegovi su jedan od načina da se skine procenat masti, naravno uz kardio trenig.

Ostavite komentar