U trendu

Neprijateljsko okruženje na poslu (1)

Većina zaposlenih na poslu provodi barem osam sati dnevno, pet ili šest dana nedeljno, neki i sedam dana nedeljno. Već samo zbog toga nije nimalo neozbiljna stvar kada je vaše okruženje na poslu neprijateljski nastrojeno prema vama, to bi moglo prilično da vam ugrozi zdravlje.
Nekad se ne radi o neprijateljskom okruženju, već o tome da osobu mrzi i da živi, a kamoli da radi, ništa joj ne valja, stalno je mrzovoljna, sve joj smeta… Takvima će, naravno, njihovo okruženje delovati neprijateljski nastrojeno. Međutim, ako se zaista trudite na poslu (stav "zašto da se trudim kad me slabo plaćaju" ne spada u zalaganje na poslu), umete da ga obavljate, a opet vas oblije znoj već na pomisao da morate osam ili više sati da provedete tamo, redovno od ponedeljka ujutru želite da bude kraj radne nedelje, samo što ne počnete da se tresete na ideju kontakta sa šefom i/ili kolegama, onda je vaše okruženje na poslu zaista neprijateljski nastrojeno. Kako se izboriti s tim?
Može da pomogne ako radite na sebi. Jeste, situacija je frustrirajuća (vrlo blago rečeno), ali se potrudite od odbrojite do deset (pedeset, sto, koliko je potrebno) u sebi pre nego što odgovorite na iritirajući ili bezosećajan komentar. Snagu za to je moguće crpeti iz meditacije, molitve, bilo čega te vrste što vam omogućava da se smirite.
Naravno, uzdržavanje od oštrih odgovora nije sve. Setite se zbog čega ste uopšte u toj kompaniji. Potrebno vam je radno iskustvo da biste našli nešto bolje? Plata je dobra? Nije dobra, ali je bolja od ničeg, i neophodna vam je da preživite dok ne nađete bolje? U pitanju je vrsta posla kojim želite da se bavite? Šta god da je u pitanju, neka vam to bude jedan od izvora snage da se izborite s neprijateljskim okruženjem – znate zašto ste tu, i šta pokušavate da postignete.
U takvom okruženju nikako ne bi trebalo mešati privatno i poslovno. Ako su na tom mestu ljudi neprijateljski nastrojeni prema vama, čak i malo tračarenja s koleginicom može vam doneti mnogo neprijatnosti, jer tako onima koji vas ne trpe dajete dodatnu municiju. Bolje je da vas optuže da ste nedruželjubivi i da samo na posao mislite (mislite na posao dok ste na poslu, velikog li zločina!) nego da koriste ono privatno o vama što ste im vi neoprezno rekli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.