Neprijateljsko okruženje na poslu (2)

Mnogim damama se desilo da se nađu u neprijateljski nastrojenom okruženju na poslu, one zaista daju sve od sebe i trude se da budu prijatne prema svima, ali saradnici i/ili šefovi im život čine nepodnošljivim. Juče smo naveli neke predloge kako se izboriti s takvom situacijom, a danas navodimo još neke.
Ponašajte se učtivo i profesionalno. Nimalo lako u takvom okruženju, znamo, ali na taj način neće moći da vas optuže za neprofesionalno ponašanje. Pre nego što nekom koga biste najradije išamarale odbrusite nešto, pre nego što zajedljivo odgovorite na neprijatan mejl, duboko udahnite, smirite se i odgovorite im učtivo i profesionalno (pri tom bi mogla da vam prija ideja da ih žestoko nervirate time što ne uspevaju da vas izbace iz takta).
Naučite šta ne treba da radite. Sve što vam se dešava u životu može da vam pomogne da nešto naučite, pa tako i ovakva situacija. Iskoristite to! Možete da naučite ponešto o sebi, kao i to šta ne bi trebalo uraditi u određenim situacijama (jer vam se obije o glavu), šta ne bi trebalo reći, kome ne bi trebalo verovati. Lakše je podneti celu situaciju ako ste svesni da iz nje nešto dobijate – u ovom slučaju, znanje – a ukoliko planirate da u nekom trenutku pokrenete sopstveni mali posao, ovo vam je takođe prilika da naučite kako se ne treba ponašati prema zaposlenima i kako da, jednog dana, budete dobar šef.
Budite kreativne! Neprijateljsko okruženje na radnom mestu može iz vas da izvuče ono najgore – ali i najbolje, ako to dopustite. Takva neprijatna iskustva mogu vas navesti da se zagledate u sebe, da vidite sebe iz nove perspektive – a ako vam se to što vidite ne dopada, možete i da smislite način da to promenite. Sasvim je moguće da ćete biti prijatno iznenađene nekim pozitivnim stvarima koje otkrijete u sebi, da će vam to dati nove ideje šta dalje da radite u životu. Usredsredite se na ono što vam je bitno, i "gurajte" dalje!
Borite se! Nemojte samo da ćutite i trpite. Kada je potrebno, branite se, objasnite (bez povišenog tona, već smireno i profesionalno) zašto se učinile to što vam zameraju, razgovarajte sa nekim za koga smatrate da je pouzdan da mu iznesete svoje viđenje stvari, zabeležite sve svoje žalbe višim instancama. Moguće je da rezultati svega toga neće biti onakvi kakve biste želeli, ali će vas već sama spoznaja da ne ćutite već da nešto pokušavate ohrabriti.
Na kraju, ali ne i najmanje bitno, otvorite četvore oči i uši i tragajte za boljim poslom. Tako ćete, kada vam na trenutnom poslu postane nepodnošljivo, ili i pre ako vidite nešto zaista povoljno, imati kud da odete. Naravno, moguće je da će i tamo, nakon što isprva bude delovalo kao da je sve u redu, okruženje biti neprijateljsko – u takvom slučaju, primenite prethodne stavke i nastavite da tražite nešto bolje. Može se desiti da je u nekom broju firmi loše, ali teško da je tako baš u svakoj kompaniji – pre ili kasnije ćete naći nešto što će vam odgovarati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.