Neželjeni „sindrom Pamele Anderson“

Iako postoje efikasni i zdravi načini skidanja težine, sve više žena se danas odlučuje za metod liposukcije. Motivacija je, najčešće, odsustvo svakog napora i samokontrole potrebnih za dijete i vežbe, kao i mogućnost preciznog oblikovanja svog tela prema željenom „modelu“ (često u liku omiljene slavne ličnosti).

Većina lekara sugeriše dobro promišljanje pre odlučivanja na takav potez. Danas postoji bezbroj mogućnosti za temeljnu i zdravu promenu sopstvenog izgleda koje, uz pomoć stručnjaka (lekara, nutricionista, trenera), mogu ne samo popraviti „mere“ već i dovesti ceo organizam u bolje stanje.

Ipak, liposukcija i dalje caruje kao najprivlačniji metod. Pored već poznatih negativnih konsekvenci ovog operativnog procesa (vraćanje težine, ožiljci, spor oporavak…), najnovija istraživanja ukazuju na još jednu pojavu. Pokazalo se, naime, da se kod žena koje su izvršile liposukciju često javlja uvećanje na drugom mestu na telu. Više od trećine žena koje su smanjile obim struka/butina/stražnjice, prijavilo je naknadno uvećanje – grudi.

Za sada, najverovatnije objašnjenje glasi da se prilikom liposukcije uklanjaju ćelijski receptori na bazi androgena (koji se nalaze na kukovima, ili stomaku), tako da telo „kompenzuje“ njihov nedostatak uvećavajući broj ćelijskih receptora na bazi estrogena koji se nalaze na grudima.

Možda nekima ova „neželjena“ promena zvuči privlačno: ipak, u stvarnosti to može predstavljati neprijatnost. Liposukciju treba primeniti samo u slučaju da zaista postoje problemi sa raspodelom „masnoće“ koji ni nakon dugotrajnih korektivnih vežbi i pravilne ishrane ne mogu da se „istope“. Pa, i tada treba dobro razmisliti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.