najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nije neophodna „tona“ poklona za decu

Svaki roditelj voli kad može svom detetu da pokloni što više, i to je potpuno normalno. Ipak, prilikom biranja poklona za vašeg mališana ne bi se trebalo rukovoditi uverenjem da će siroto dete ostati traumirano za ceo život ukoliko za Novu godinu ne dobije "tri tone" poklona.
Svakako da ćete detetu za Novu godinu pokloniti nešto, vrlo verovatno i više od jedne stvari. I naravno da nemate ni najmanju želju da štedite na sopstvenom detetu. Ali, nije neophodno da na poklone za dete potrošite dvogodišnji prihod kako ono ne bi bilo nesrećno, niti mu morate kupiti dvesta različitih poklona. U najvećem broju slučajeva mnogo toga se može postići tako da posle toga nemate problema sa kućnim budžetom.
Na šta konkretno mislimo? Jedna stvar je da se može napraviti izbor. Recimo, znate za dve skupe stvari koje bi vaše dete sigurno želelo, a ne možete da priuštite da nabavite obe. Tada, ako se radi o malo starijem detetu, možete ga unapred pitati koju od te dve stvari želi više. Ono će tako unapred znati šta da očekuje pa neće biti razočaranja jednom kada do dobijanja poklona dođe, plus ga i učite da je u životu nekad neophodno odrediti prioritete i da niko ne dobije uvek baš svaku stvar koju želi – to je lekcija korisna za svakoga (ne nauče je ni svi odrasli).
Još jedna ideja jeste da svaki poklon zapakujete odvojeno, tako se vizuelno stiče utisak većeg broja poklona, pa se dete više obraduje. Recimo, posebno zapakujete gornji, a posebno donji deo pidžame. Ili, ako igračka ima više delova, svaki deo posebno zapakujete. I tako redom. Veliki deo zabave je u otvaranju poklona – što više za otvaranje, to veselije, uopšte nije neophodno da sam broj poklona bude zaista veliki.
Još jedna ideja: moglo bi se pokazati kao veća zabava i kao više nestrpljenja i neizvesnosti ako se dogovorite s porodicom da se ne otvaraju svi pokloni odjednom, već, recimo, na svaki sat vremena ili na svako pola sata po jedan poklon. Tako će dosta vremena proći u slatkom, veselom iščekivanju, možda i u nagađanju šta će biti u sledećem poklonu – još zabave i igre za mališane.
Možete i sami smisliti još neku ideju kako da se zabava i igra dobijanja poklona produži. Na kraju krajeva, vrednost poklona i nije u njihovoj ceni ni količini, već u pažnji i ljubavi, a smišljanjem igara za otvaranje poklona vi upravo to pružate svojim mališanima.

2 komentara
  1. Nataša Šabol

    Predlozi su divni, prilog je super. Lepo je imati ljude koji pametno pišu i lepo razmišljaju.

  2. Nataša Gajić

    Jovanova baka uvijek negdje u ovo vrijeme kad mu je skoro i rođendan, vodi svog unuka da se dobro proveseli sa ostalom dječicom u svoju bivšu „radnu organizaciju“, gdje se i posluži slatkišima, iskače uz muziku i veselje i, kao usput, islika i primi paketić od Djeda Mraza kad mu odrecituje nešto, sav sretan i zajapuren od aplauza odobravanja presretnih roditelja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike