U trendu

Niko vam nije rekao o roditeljstvu… (2)

Čuli ste mnoge priče o tome kako je to imati decu, o svim lepim i manje lepim stvarima kroz koje se prolazi, ali niko vas zaista ne može pripremiti za to – a za neke stvari vam niko unapred i ne kaže, nego ih otkrijete sami, i prilično vas iznenade.
5. "Omekšate". To što "omekšaju" pogodi muškarce više nego žene, ali i žene koje su prethodno sebe smatrale "čvrstim", "opasnim", "zmaj-ženom" budu iznenađene koliko ih je lako raznežiti jednom kada dobiju decu, i koliko im ono što su ranije smatrale "ljigavim" postane baš slatko i simpatično. Gde li nestade ona opaka mlada buntovnica?
6. Deca baš umeju da vas izblamiraju. Ovo dođe kao priličan šok. Vama su vaša deca predivni anđelčići, ali to su mali ljudi koji pokušavaju da "prokljuve" kako svet funkcioniše. Kažu prvo što im padne na pamet onda kada im padne na pamet – pred celim odeljenjem izjave da njihov tata puno pušta gasove, vrište u prodavnici jer im niste kupili čokoladicu, pred gostima izjave da je tata pre tri dana morao da zaustavi kola da bi mama piškila pored puta jer nije mogla da se suzdrži, pitaju baku i deku koji su im doneli gomilu poklona zašto im nisu doneli i bombone… Ma koliko vi bili svesni da deca rade takve stvari, uvek vas iznenade.
7. Brinućete i bojaćete se. I ovo bi moglo da deluje kao nešto očigledno, ali dok vam se ne desi, ne znate koliko ćete stvarno brinuti. Mnogo. Plašićete se da ne dođe do "smrti u kolevci", prepašćete se kad beba zaplače, kad dete padne, da li sve radite kako treba, pa da ne padne niz stepenice, ne poseče se, ne opeče se na ringlu, ne gurne prste u šteker, da ga ne pregazi nešto na ulici, da ga neko ne napadne… Pa gomila novih briga kad uđe u pubertet… Nekada vam nije bilo jasno šta se vaši roditelji toliko trzaju, kao da će svako da siluje i opljačka i ubije baš vas, a niko na vas i ne obraća pažnju na ulici (ma, ni onog tunjavka ne možete da navedete da vas primeti!), a sada ne možete da prestanete da se bojite za svoje dete.

1 komentar
  1. Mimi Mis

    Ko se plaši za svoju decu, nema ljubavi za njih. Deca zaista donose sazrevanje. Ko nema decu, nikade neće zaista odrasti. Da nemam decu, nikada ne bih znala koliko mi je godina.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike