najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ništa bez zelenog čaja!

U hladnim zimskim danima veoma prija šolja toplog čaja. Kada je već tako, nema razloga da se ne spoji prijatno i korisno – naš predlog je zeleni čaj, koji, pored toga što će vas prijatno ugrejati, ima i niz veoma korisnih osobina. Za razliku od crnog čaja, u listićima zelenog ostaju svi korisni sastojci, jer ne prolazi kroz kompletan proces vrenja. Za šta je sve koristan zeleni čaj?
Zeleni čaj sadrži tein, koji deluje podsticajno na nervni sistem, na rad mozga i na krvne sudove. Zbog toga zeleni čaj može sasvim lepo da posluži ukoliko ne želite da se baš stalno nalivate kafom, a potrebno vam je nešto da vas „podrži u naporima“. Zeleni čaj delovaće sporije nego kafa, ali će efekti trajati duže.
Imate problema s desnima, zuboboljom, neprijatnim zadahom iz usta? Šolja zelenog čaja će vam pomoći. Polifenoli koje sadrži zeleni čaj suzbijaju širenje bakterija u ustima, tako da ćete biti u manjoj opasnosti od karijesa, bolesti desni, a i dah će vam biti prijatniji. Kad smo kod polifenola, oni deluju i kao antioksidanti, tako da će usporiti proces starenja vaše kože, malčice je zaštititi od sunčevog zračenja i od zagađenja.
Neka novija proučavanja pokazuju da je zeleni čaj koristan i za srce, jer snižava nivo „lošeg“ holesterola. Još nešto: zasad još nije naučno dokazano, ali izgleda (bar statistike to pokazuju) da zeleni čaj smanjuje smrtnost od raka.
Ukoliko imate problema s varenjem ili ih nemate i ne želite ni da ih imate, i tu je koristan zeleni čaj – podstiče rad creva, reguliše bakterijsku floru i podstiče varenje. Pored toga, poboljšava rad bubrega tako što povećava izbacivanje viška tečnosti i štetnih supstanci, te smanjuje napetost izazvanu stresom – kombinacija svega toga dovodi do znatne pomoći ukoliko želite da oslabite.

1 komentar
  1. Aleksandar

    Ekstrakt zelenog čaja obezbeđuje metaboličku i antioksidativnu podršku moćnim polifenolima, poznatim kao katehini, koji su već dosta naučno istraženi zbog njihove podrške termogenezi. Termogeneza je topljenje masnoća radi proizvodnje energije u ćelijama našeg tela. Takode sadrži prirodan alkaloid iz ekstrakta semena Guarane sličan kofeinu, koji pomaže jačanju energetskog nivoa tokom treninga inapornog dana. Naučne studije pokazuju da zeleni čaj sinergistički deluje sa prirodnim kofeinom da podrži termogenezu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike