Njegovo veličanstvo šampanjac

Rečeno je da šampanjac nije samo piće već i način života. S obzirom na cenu dotičnog, skloni smo da se prilično složimo sa ovom tvrdnjom. Šampanjac se kod nas baš i ne pije često; uglavnom se konsumira za velike praznike, kao i za neke lične datume (godišnjice, rođendane i slično) – ukoliko se uopšte konsumira. S obzirom na to da nam "veliki praznici" predstoje, ukoliko ste radoznale da saznate nešto o ovom penušavom piću (Bubbles, bubbles…, kako su pevali u simpatičnom crtanom filmu "Mačja posla"), evo nekoliko reči o šampanjcu.
Kod nas se svako penušavo vino naziva šampanjacem. Međutim, pravo na taj naziv ima samo penušavo vino iz francuske oblasti Šampanj; bilo šta drugo je samo, pa, penušavo vino. Cela ova oblast Francuske posvećena je, maltene isključivo, proizvodnji ovog vina – i, razume se, odlično zarađuju na tome. Mala zanimljivost: u Madridu je potpisan međunarodni sporazum po kome samo penušac iz Šampanja sme da nosi naziv "šampanjac" – ali, u Americi možete kupiti američki šampanjac (recimo, kalifornijski će imati prilično voćni ukus), jer Amerikanci taj sporazum nisu potpisali. Moguće je nabaviti i "dečji šampanjac" (ukoliko ne želite da alkoholišete dete, a ne želite ni da vas gleda kao tužna kuca dok se kuckate sa svojim dragim); to je, zapravo, običan sok od jabuke ili grožđa koji ima čep koji proizvodi isti efekat kao pravi šampanjac (a taj efekat je deci ionako najzabavniji).
Kad smo već kod efekta koji proizvodi čep šampanjca, mnogi od nas (jadnih i neiskusnih) uzimaju kao dobar znak kada taj čep napravi mnogo buke prilikom otvaranja. Istina je suprotna: slab zvuk prilikom otvaranja je znak da je šampanjac svež, to jest da nije izvetrio.
Boja šampanjca varira od svetlozlatne preko roze do tamnoružičaste – sve zavisi od toga koliko je šampanjac "odležao". Kad je reč o ukusu, oznaka "brut nature" znači da je vrlo sladak, "simple brut" da nije sladak, a negde u sredini je "doux". Lagani šampanjac ide uz predjelo i fine vrste sira, srednji uz ribu i neka pečenja, a jak uz guščju paštetu, šunku i jela snažnog ukusa. Šampanjac se obavezno pije hladan (idealna temperatura je šest stepeni); kad se otvori, stavlja se u posudu sa ledom.
Živeli!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.